Пазарот на паметните часовници покажува 35 процентен раст!

Додека пазарот на паметни часовници растеше за 35 проценти од година во година, Apple не го загуби врвот.

Со глобалниот извештај за испорака на паметни часовници објавен од „Контрапоинт рисрч“, откриено е дека пазарот пораснал за 35 проценти на годишно ниво за три месеци заклучно со март. Во оваа смисла, се чини дека сè уште постои голема побарувачка за пазарот на паметни часовници. Лидер на пазарот е Apple Watch.

Apple Watch фати третина од вкупната испорака на паметни часовници во првиот квартал од оваа година и тој сè уште продолжува да се истакнува. Компанијата имаше 30,3 проценти удел на пазарот во истиот период минатата година, што е скромно зголемување од година во година. Контропоинт споделува дека Apple продолжува да расте благодарение на силната побарувачка за Apple Watch Series 6 и навременото претставување на Apple Watch SE.

Пратките на Самсунг, кој со години е на второто место по Епл на пазарот на паметни часовници, пораснаа за 27 проценти во споредба со претходната година. Ова главно се должи на популарноста на Galaxy Watch 3 и Galaxy Watch Active. Исто така, меѓу деталите е дека компанијата изгуби дел од својот удел на пазарот во првиот квартал од 2021 година поради недостаток на понуда од среден опсег против Apple Watch SE.

Од друга страна, иако Wear OS и Tizen исто така забележаа мали загуби во уделот на пазарот, Google и Samsung неодамна објавија дека ги здружуваат двете платформи. Така, компаниите се надеваат дека ќе ги охрабрат програмерите да создаваат повеќе апликации и да го направат екосистемот Wear OS посилен. Така, дуото ги здружи силите да создадат единствен генерички оперативен систем за паметни часовници за платформата Android.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *