Intel Iris Xe DG1 прикажан на тестови!

Се појавија првите резултати од тестот за перформанси на графичката картичка Intel Iris Xe DG1.

Со цел да се создаде трета алтернатива на AMD и NVIDIA со графичката картичка Intel Iris Xe DG1, Intel работи напорно за да ја лансира оваа графичка картичка. Додека се прашував како ќе се претстави следната генерација на графички картички на Интел, каналот на YouTube наречен ETA PRIME ја тестираше графичката картичка Xe DG1, која е во рана продукција, на моделот Asus CyberPowerPC вреден 750 долари.

Според информациите споделени од YouTuber, оваа видео картичка вклучува 4 GB LPDDR4X меморија што работи на 4,266 MHz и има 128-битен интерфејс. Оваа графичка картичка, која работи исто така на фреквенција од 1,5 GHz, троши само 30W енергија. Поради оваа причина, во споменатиот модел нема дополнителен приклучок за напојување.

Ако ги погледнеме карактеристиките на Asus CyberPowerPC, каде што е тестирана графичката картичка, овој модел нè пречекува со комбинации на матични плочи Intel Core i5-11400F и ASUS PRIME H410M-A / CSM, кои се компатибилни со графичката картичка DG1.

Да ги оставиме сите овие детали зад себе и да видиме како работи графичката картичка. Тестирање на графичката картичка DG1 во софтвер 3DMark и неколку популарни игри, каналот ги сподели и своите податоци за перформансите со своите следбеници.

Според резултатите од тестовите направени од YouTube каналот, графичката картичка, која сè уште е во рана фаза на производство, успева да постигне 1630 во Time Spy, 5837 во Fire Strike и на крај 21,313 во Night Raid. Споредувајќи го резултатот Time Spy користен при официјалното рангирање на 3DMark, забележуваме дека графичката картичка ASUS DG1 е за 31 процент побрза од мобилната графичка картичка Iris Xe G7 со 80 EU.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.