Apple не се откажува: Ќе биде USB-C, но малку поинаков

Приказната за задолжителната имплементација на приклучокот за полнење USB-C е активна веќе неколку години, но оваа година конечно доби правна сила во Европската унија.

 

На крајот на минатата година, Европската унија официјално донесе одлука за задолжителна употреба на портата за полнење USB-C за повеќето уреди. Apple е секако компанијата која најмногу ќе биде погодена од новите регулативи, но се чини дека американската компанија нема слепо да ги следи овие прописи. За што се работи?

Apple ќе треба да ја испорача серијата iPhone 15 со приклучок за полнење USB-Type C оваа година. Сепак, Apple нема да го направи тоа баш како другите производители на паметни телефони, судејќи според најновите гласини.

Според извештајот што доаѓа од Кина, компанијата од Купертино планира да користи прилагодено USB-Type C порта. Всушност, станува збор за тоа што Apple вградува автентикација во неа.

 

Ова не е новост за Apple и секако им звучи познато на повеќето. Apple во моментов го прави истото со приклучокот Lighting. Имено, во него е вграден систем за проверка на автентичноста на самиот кабел. Така, ако корисникот наполни iPhone со Lightning кабел кој не е оригинал на Apple, ќе добие порака на телефонот дека не е поддржан.

Тој всушност не е направен од Apple, ниту е дел од програмата за лиценцирање на Apple „Made for iPhone“, што е профитабилна споредна работа за американската компанија.

Нејасно е дали имплементацијата на овој систем би имала импликации во однос на функционалноста на каблите што не се на Apple, во однос на брзината на полнење итн. Но, со оглед на политиката на ЕУ за ова прашање, веруваме дека властите на ЕУ ќе интервенираат многу брзо.

Конечно, имајте предвид дека ова се гласини и оваа информација треба да се земе со резерва.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *