Прв поглед на револуционерната технологија на 3D чипови на AMD!

Ние внимателно ја разгледуваме новата технологија за 3D чипови каде AMD ја појавува кешот на процесорот.

AMD внесе нов здив во светот на чиповите со својата презентација на Компјутекс 2021 година. Компанијата даде фрапантна изјава, објавувајќи го својот 3D нареден чип дизајн базиран на Зен 3, кој ќе започне со производство оваа година. Овие нови чипови имаат дополнителни 64 MB од 7nm SRAM кеш меморија (наречена 3D V-Cache) наредени вертикално на врвот на јадрото комплекс (CCD) за да се зголеми тројно износот на L3 кеш меморија за јадрата на процесорот. Оваа техника може да обезбеди неверојатна меморија L3 до 192 MB по Ryzen чип, што е огромно подобрување во однос на сегашната граница од 64 MB.

Извршниот директор на AMD, Лиза Су, покажа веќе прототип чип Ryzen 9 5900X и прилично импресивно демо-игра благодарение на новата архитектура: 1080p игри добивки во просек околу 15%. Под нормални околности, оваа голема добивка може да се постигне со нова микроархитектура на процесорот и / или компјутерскиот јазол. Значи, или инженерите треба да седнат и да го подобрат дизајнот на процесорот или да се преселат во пониски nm. Сепак, AMD го постигна овој успех со јазолот од 7 nm и архитектурата Zen 3 што се користат во стандардните модели на Ryzen 5000.

AMD ја поврзува 3Д-меморијата со горниот дел од Ryzen CCD со TSV (врска преку силициум) обезбедувајќи до 2TB / s ширина на опсег помеѓу чипот и кешот. Оваа техника е овозможена со технологијата 3DFabric на TSMC, за која претходно разговаравме овде. AMD го демонстрираше новиот дизајн преку анимација:

Кога ќе бидат објавени овие 3D чипови?

AMD му соопшти на Том Хардвер дека Zen 3 Ryzen процесорите со 3D V-Cache ќе влезат во производство оваа година. Технологијата моментално се состои од еден слој на меморија L3, но основната технологија поддржува редење на повеќе мртви. Технологијата, исто така, не бара никакви посебни оптимизации на софтверот и не наметнува значителен режим во однос на латентноста и термичките термини.

Сепак, ова е прва употреба на технологија за редење – AMD може да ја користи за други функции во иднина. Импликациите од ова и за клиентот и за корпоративната страна ќе бидат длабоки, така што ќе бараме повеќе детали.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments