Продажбата на графички картички се зголеми за 39 проценти во 2020 година!

Истражувањето на Researchон Педи објави 39% зголемување на продажбата на графички процесори во 2020 година.

Според новиот истражувачки извештај објавен од аналитичката фирма Peddie Research (JPR), растот на пазарот за единици за обработка на графика (GPU) заснован на компјутер достигна 119 милиони единици во првиот квартал од 2021 година и 38,74 проценти на годишно ниво.

Генерално, пазарот на графички процесори (чип за видео картички) ќе достигне вкупно 3,333 милиони единици до крајот на периодот, со годишен раст од 2,87 проценти во периодот 2020-2025 година. Во следните 5 години, се наведува дека дискретните графички процесори (dGPU) во компјутерот исто така ќе растат и ќе достигнат ниво од 26 проценти.

Како дел од тековните истражувања на пазарот за графички компјутери, ЈПР го објави извештајот на Маркет воч за првиот квартал на 2021 година. Соодветно на тоа, пред 2020 година, пазарот на компјутери покажуваше знаци на закрепнување и се навикнуваше на ново нормално. За жал, слабоста на синџирот на снабдување се појави во 2020 година, а производителите на полупроводници и други компоненти не беа во можност да се зголемат за да се задоволат зголемувањето на побарувачката и заостанатите заостанувања. Водечката позиција на пазарот на Интел и последователните производствени предизвици ја влошија ситуацијата. Извештајот на пазарот за гледање на ЈПР го потврдува овој тренд за првиот квартал на 2021 година, но исто така е претпазлив за следната година.

Вкупниот процент на удел на пазарот на AMD се намали за 0,12 проценти во споредба со последниот квартал, додека пазарниот удел на Intel се намали за 0,5 проценти. Учеството на пазарот на NVIDIA се зголеми за 0,62%. Генерално, пратките на единиците на графичкиот процесор се намалени за 0,3 проценти во однос на минатиот квартал, пратките на AMD се намалија за 1,0 проценти, пратките на Intel се намалија за 1,0 проценти, а испораките на NVIDIA пораснаа за 3,9 проценти. Првиот квартал обично се гледа како надолу во споредба со претходниот квартал. Намалување се очекува овој квартал.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments