Tags :Smartphone

Хардвер

Телефоните ќе мерат загадување на воздухот

Телефоните ќе мерат загадување на воздухот Истражувачи од Австрија развија најмал сензор способен за мерење на концентрацијата на наночестички во воздухот. Минијатурниот уред може да се инсталира во паметен телефон. Според Светската здравствена организација, загадувањето на воздухот предизвикува повеќе од четири милиони предвремени смртни случаи секоја година. ПМ10 честичките со дијаметар од 10 микрометри и […]Read More