Месечината е помлада отколку што мислевме

Новите истражувања за месечевиот месечен „магма океан“ дадоа интересни резултати

месечево-jpeg
Месечината е метална

Петтиот најголем сателит во нашиот сончев систем, Земја се смета дека е формирана после огромниот судир помеѓу Земјата и античката планета со големина на Марс наречена „Теја “.А потекло на метал за сигурен, но дополнителни детали за нејзиното формирање и тоа изгледа како почетокот на истражувачиСпоред новата студија објавена во петокот. Месечината е всушност 85 милиони години помлада отколку што некогаш мислевме.Возраста на Месечината е оспорувана тема  во тоа време тимот сугерираше дека Месечината е стара 4,51 милијарди години, формирана само 60 милиони години по формирањето на нашиот сончев систем. Но новите истражувања, преземени од гермаски истражувачи кои го туркаат формирањето на Месечината назад пред 4,425 милијарди години. Се чини како мала разлика во перспектива, но 85 милиони години е долго време во ничија книга.За да ја утврдат возраста, научниците користеле нов компјутерски модел, дизајниран за поточно да испита колку време траело огромниот магма океан на Месечината за да се олади и кристализира. Да, така е месечината некогаш беше дом на малиот океан.„Резултатите од моделот покажуваат дека магмавиот океан на Месечината бил долг живот и биле потребни речиси 200 милиони години за целосно зацврстување во мантија карпа“, вели Максими Морис, научникот што ја водел студијата.„Временската скала е многу подолга од пресметаната во претходните студии“, додаде Никола Тоси, коавтор на студијата. „Постарите модели дадоа период на зацврстување од само 35 милиони години“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.