Астрономите фаќаат една од најмоќните експлозии

Краткото гама зрачење пукаше посветло од милион трилиони сонца осветли простор за неколку часа и потоа го погоди патот за еоните да стигне до нас.

c-grb181123b-катран-c22k-зголемена2

Астрономите забележале еден од најмоќните типови експлозии познати и на неверојатно растојание. 

Научниците го искористиле Телескопот Близнаци-север, на врвот Мауна Кеа на Хаваи, за да ја видат подоцнежната куќа на распрснување на кратки гама зраци лоцирана на другата страна на универзумот, оддалечена од неверојатни 10 милијарди светлосни години.

Сигурно не очекувавме да откриеме далечен СГРБ, бидејќи тие се исклучително ретки и многу слабо“ , се вели во објавувањето на астрофизичарот од Северозападниот универзитет  

Фонг е постар автор кој го детализира откритието објавено во вторникот во списанијата „Астрофизички журнал“.

За СГРБ се смета дека се случуваат кога две неутронски starsвезди се размачуваат меѓусебно, а како резултат на подоцнежната светлина што се гледа на космичко растојание може да биде брза и минлива, што го прави особено извонредно да се фати досега. Светлосните астрономи видоа дека веројатно траеле само неколку часа, а потоа поминале 10 милијарди години патувајќи во нашата насока за конечно да стигнат до огледалата на телескопите на Земјата. 

Тоа значи дека забележаната експлозија се случила кога универзумот бил во својата адолесценција, помалку од 4 милијарди години по Големиот Бенг. 

Истражувачите веруваат дека моќните пука – гама зраци се најенергична форма на светлина,и е познат како SGRB181123B е најоддалечениот SGRB со оптички фид-лак досега снимен.

Да се ​​забележи, тоа беше комбинација на среќа и брзо дејствување.Далечните огномет за прв пат беа идентификувани од опсерваторијата Нил Герелс Свифт, опсерваторија на ноќта на Денот на Денот на Денот на благодарноста во 2018 година. За неколку часови, екипата од далечина пристапуваше до телескопот Близнаци на Хаваи.Повеќе следни набудувања од Чиле и Аризона помогнаа да се пополни сликата за пукната и од каде потекнува. 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *