Научниците ја отклучуваат тајната за ултра-црната кожа на риби од длабоко море

Овој ултра-црна камуфлажа кај рибите се појавуваат околу 20 пати.

 ултра-црните видови риби 
Anoplogaster cornuta .

Новото истражување покажува како некои длабоко морска риба, со нивните специјализирани, ултра-црна кожа, се во можност да се избегне детекција дури и во присуство на светлина.Одредени риби со црна кожа, како змеј и панделка, се способни да апсорбираат повеќе од 99,5% од светлината што достигнува до нив, според новото истражување објавено денес во „Тековна биологија“, овие ултра-црни риби можат да избегнат откривање, се појавуваат како нејасни силуети со незабележителни форми. Како што покажуваат новите истражувања, оваа екстремна форма на маскирна е овозможена заради формата и конфигурацијата на високо специјализираните структури на кожата на рибите.„Ако сакате да се мешате со бесконечното црнило на вашата околина, цицањето на сите фотони што ве погодува е одличен начин да одите“, рече Карен Озборн, коавтор на новата студија и зоолог за истражување на Smithsonian National Музеј за природна историја.Со спектрометар, истражувачите ја измерија количината на светлина што ја отсликува нивната кожа, што е меѓу најцрните органски материјали што сега се познати. Неверојатно, овие риби рефлектираат помалку од 0,5% од светлината што стигнува до нив, што ги прави практично невидливи дури и кога се во присуство на биолуминисцентна светлина. Опремени со овој ултра-црн камуфлажа, рибите се појавуваат околу 20 пати.

втора 
најцрна риба што ја проучува истражувачкиот тим.

Втората најцрната студена риба – ја комбинира својата ултра-црна маскирна со биолуминисцентни мами, што привлекува плен. Без нивната ултра црна кожа и про transparentирни, антирефлексивни заби, блескавите мами би го исплашиле пленот, тврдат научниците.Истражувачите идентификувале вкупно 16 видови со оваа ултра-црна кожа, вклучувајќи мала риболов риба способна да апсорбира 99,96% од влезната светлина, што не е ништо зачудувачко. Гледајќи низ овие структури со електронски микроскоп, научниците видов дека ултра-црна melanomes се во облик на Т ic Т колеџот, во споредба со облик на солза капка најде во редовна црна кожа.Компјутерските модели покажаа дека ултра-црните меланозоми се во идеална геометриска конфигурација за намалување на рефлексијата. Светлината што не се апсорбира веднаш се пренасочува кон соседните меланозоми, кои ја цицаат преостанатата светлина.„Ефективно она што го направија е да направат супер-ефикасна, супер тенка светлосна стапица“, рече Озборн. „Светлината не отскокнува; светлината не поминува низ. Само што влегува во овој слој и го немаше “.Компјутерските модели покажаа дека ултра-црните меланозоми се во идеална геометриска конфигурација за намалување на рефлексијата. Светлината што не се апсорбира веднаш се пренасочува кон соседните меланозоми, кои ја цицаат преостанатата светлина.„Ефективно она што го направија е да направат супер-ефикасна, супер тенка светлосна стапица“, рече Озборн. „Светлината не отскокнува; светлината не поминува низ. Само што влегува во овој слој и го немаше “.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.