Огромен кратер од метеорит пронајден во западна Автралија, стар 100 милиони години

Огромен кратер од метеорит пронајден во западна Автралија, стар 100 милиони години

Масивен кратер, стар 100 милиони години беше пронајден во западна Австралија случајно. Кратерот бил забележан додека одредена компанија копала со цел да пронајде злато. Кратерот се проценува дека има дијаметар од 5 километри, иако не е видлив на површината, екпертите успеаа да го измерат користејќи електромагнетни зраци.

Лоциран во рударското место Ora Banda, кратерот се верува дека е 5 пати поголем од познатиот кратер Wofle Creek во Kimberley. Геологот и геофизичарот, Др. Jayson Meyers, изјави дека ова откритие е значително и многу ненадејно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *