Фејсбук не ја напушта Европа

Фејсбук не ја напушта Европа

Компанијата, сепак, предупредува дека има сериозни проблеми

Фејсбук ги отфрли претходните извештаи дека би можел да ја напушти Европа доколку регулаторите забранат да пренесува податоци во САД. За време на дебатата за политиката на ЕУ на оваа тема, потпретседателот на Фејсбук, Ник Клег ги негираше ваквите намери на компанијата, пренесува TechCrunch.

“Секако дека нема да ја напуштиме Европа. Причината е што сакаме да продолжиме да ги обезбедуваме нашите услуги на клиенти и мали и средни бизниси во Европа”, рече Клег.

Toĭ obache kazva, che shte ima i problemi za digitalniya biznes, ako regulatorite i polititsite ne nameryat reshenie na kazusa s transfer na danni mezhdu ES i SASHT.

Prez yuli t.g. sŭdŭt na ES reshi, che ima golyama razlika mezhdu zakonite v SASHT i ES i regulatorite v ES mozhe da zabranyavat na kompanii da prekhvŭrlyat danni na potrebiteli otvŭd okeana.Show more334/5000Сепак, тој вели дека ќе има проблеми и за дигиталниот бизнис доколку регулаторите и политичарите не најдат решение за случајот за пренос на податоци ЕУ-САД.

Во јули оваа година судот на ЕУ пресуди дека постои голема разлика помеѓу законите на САД и ЕУ и регулаторите на ЕУ можат да им забранат на компаниите да пренесуваат податоци на потрошувачи во странство.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.