WhatsApp наскоро ќе им овозможи на клиентите да купуваат производи директно од деловни разговори.

Додека WhatsApp веќе им наплатува на деловните субјекти за испраќање пораки за известување до клиенти, новите услуги и овозможуваат на платформата нова можност за заработка.

WhatsApp во сопственост на Facebook денес воведе нови функции кои им овозможуваат на корисниците на WhatsApp Business да продаваат производи директно од платформата. Функцијата ќе овозможи купувања да се вршат директно од разговор на WhatsApp со бизнис. Компанијата исто така ќе обезбеди услуги за хостирање на мали бизниси преку партнерите на Фејсбук во земјата.

Додека WhatsApp веќе им наплатува на деловните субјекти за испраќање пораки за известување до клиенти, новите услуги и овозможуваат на платформата нова можност за заработка. Компанијата рече дека решенијата за хостинг на Фејсбук ќе бараат дополнителни плаќања и дека и деловните субјекти и клиентите ќе бидат информирани дека нивните податоци се споделуваат со Фејсбук во такви случаи.

„Peopleе им станеме јасно на луѓето кога тие испраќаат пораки со бизнис што прима хостинг услуги од Фејсбук. Поминавме многу време размислувајќи за овој потег и веруваме дека ја водиме индустријата во транспарентност “, рече портпаролот на WhatsApp, зборувајќи за тоа како ќе се споделуваат податоците со гигантот за социјални мрежи.

Дополнително, платформата сè уште ќе нуди шифрирана порака од крај до крај на WhatsApp, а во случаи кога се користат услугите за хостирање на Facebook, WhatsApp нема да може да ја гледа содржината на пораките помеѓу бизнисите и клиентите. „Фејсбук ќе обезбеди решенија за хостинг за овие бизниси во својство на давател на услуги“, рече портпаролот.

Офлајн на деловните модели на Интернет цветаат во земјата поради пандемијата. WhatsApp Business е една од многуте платформи што добија нови деловни активности од офлајн бизниси. Компанијата соопшти дека 175 милиони луѓе испраќаат сметка на WhatsApp Business на глобално ниво секој ден.

Другите платформи како CoutLoot, Shopmatic исто така пораснаа во овој период. Со додавање на овие нови функции, WhatsApp Business може да стане покорисно решение за офлајн бизнис во споредба со маркетинг платформата за која претежно се користи во моментов.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *