Јапонскиот Фугаку ја задржа својата позиција како најбрз компјутер во светот

Суперкомпјутерот произведен во Јапонија го задржа водството, со три пати повеќе пресметки од компјутерот Summit на САД.

Јапонското производство на суперкомпјутерот Фугаку уште еднаш е прогласен за најбрз компјутер во светот на листата TOP500 со 442.010 терафлопи во секунда.

На списокот ТОП500, изборот на најбрзи суперкомпјутери во светот, кој се ажурира двапати годишно, Фугаку го освои првото место во јуни, а во ноември ја задржа таа позиција, пренесува Анадолија.

На списокот подготвен во врска со показателите за брзина на врвни перформанси LinPack (HPL), кои достигнаа брзина од 415 терафлопи во јуни, Фугаку ја зголеми брзината на 442-010 терафлопи во секунда.

Повеќе од 422 квадрилиони трансакции
Со оваа брзина и повеќе од 422 квадрилиони трансакции во секунда, Фугаку го задржа водството во категоријата најбрза трансакција, со три пати повеќе пресметки од неговиот најблизок конкурент, Самитот на САД.

Фугаку на јапонски значи „богат врв“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *