НАСА сподели застрашувачки звуци што ги прави Perseverance додека се движи на Марс! [ВИДЕО]

НАСА ги сподели новите звуци испратени од леталото со име „Упорност“, што ќе овозможи откривање на Марс. Аудио-снимката земена од тест-погонот на 7 март открива дека истражувачот на Марс се движел многу погласно од очекуваното.

НАСА, која работеше на вселенското летало „Упорност“, што го испрати на Црвената планета пред извесно време, го објави последниот звук снимен од возилото за истражување на Марс. Оваа навистина застрашувачка аудио-снимка, за која се соопштува дека е снимена на 7 март, се состои од пискања на истражувачот на Марс додека се движел по површината на Марс. Покрај тоа, од позадина од време на време се слуша звук на ветер кој дува на Марс.

НАСА дизајнираше Упорност со 6 тркала. Структурата на овие тркала е малку поинаква од тркалата што ги користиме на Земјата. НАСА користеше метален материјал наместо гума, за возилото да се движи поудобно на површината на Марс. Следствено, ова значеше дека Упорноста ќе има многу бучна природа. Сепак, снимените гласови откриваат дека истражувачот на Марс работи погласно и застрашувачки отколку што се очекуваше.

Според изјавите дадени од НАСА, „Упорност“ сними аудио повеќе од 16 минути за време на тест возењето на 7 март. Како што веќе споменавме, некои од овие звуци доаѓаат од тркалата на Упорноста, а други од ветрот што дува на Марс. Сепак, можеме да кажеме дека металниот звук на последниот аудио запис е навистина вознемирувачки во споредба со звукот на ветерот на Марс.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *