Twitter e 15 години! Првиот твит објавен пред 15 години денеска!

Twitter, кој стана една од најпопуларните платформи за социјални медиуми во нашето време, денес наполни 15 години. Платформата, каде што беше објавен првиот твит на 21 март 2006 година, претрпе голема промена низ годините и стана моќна платформа што ја поставува агендата од своевидна страница за микроблогирање.

Пред точно 15 години, на 21 март 2006 година, некој по име Џек Дорси го сподели својот прв твит на Twitter. Twitter, млад стартап кој во тоа време сè уште не беше во можност да го види, беше дизајниран како микроблог што им овозможува на луѓето да споделуваат кратки текстови со ограничувања на карактерот и беше развиен од Џек Дорси, Ноа Глас, Еван Вилијамс и Биз Стоун.

По работата на овој тим од четири лица, концептот на „ситуација“ беше изнесен од Џек Дорси, во првите денови од март, името на платформата беше утврдено како Твитер со предлог на Ноа Глас. Подоцна, Џек Дорси, кој ќе стане извршен директор на компанијата во иднина, го сподели својот прв твит на 21 март 2006 година и започна патувањето на Twitter кон големи промени.

Twitter

Во првите години од неговата употреба, Твитер навистина беше домаќин на објави како личен блог. На оваа платформа, каде што луѓето ги пренесуваа своите ажурирања за непосреден статус со кратки реченици, тие ги споделија своите мислења на различни теми преку етикети и го пријавија нивниот тековен статус на настани или настани што се случиле. Сепак, со зголемувањето на популарноста со текот на времето, промените почнаа да се случуваат во точката на употреба на Твитер.

Всушност, не би било погрешно да се каже дека Твитер е платформата со најмалку обликување меѓу другите платформи за социјални медиуми, како што се Фејсбук и Инстаграм. Бидејќи во основа, немало некои поголеми промени во користењето врз основа на апликацијата. Се разбира, платформата доживеа развој низ годините со додавање на функции како што се визуелни и видео, зголемување на ограничувањето на карактерот, допаѓањата и RT, но тоа не е она што го смени Twitter.

Со текот на времето, Твитер стана платформа каде што луѓето можат лесно да комуницираат со многу луѓе и да можат да изразуваат секакви мислења за истото прашање, а сега се претвори во место каде што луѓето ги споделуваат своите идеи за социјалните ситуации, а не за своите ситуации.

Како такво, оваа голема промена во користењето на платформата го направи Твитер една од најмоќните платформи низ годините. Твитер, на кој се гледа како начин за веднаш да се стигне до сè што е на дневен ред и во нашата земја и во светот, се претвори во место што ја поставува агендата со спречување на споделување на претседателот на САД, кој сè уште не ја напушти својата канцеларија, од место каде што пред наши постови како „Јас сум многу несреќен денес“.

Jack Dorsey tweet

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.