Google Maps ќе подготват рути што се однесуваат на животната средина!

Google Maps ќе придонесе во борбата против климатските промени со поставување на повеќе еколошки правци.

Апликацијата Google Maps ќе започне да ги насочува возачите кон еколошки правци за кои се проценува дека имаат најмали емисии на јаглерод врз основа на сообраќајот, падините и другите фактори. Се наведува дека одликата најпрво ќе биде претставена во САД оваа година, а потоа ќе се прошири и во други земји. Така, компанијата споделува дека тие ќе придонесат во борбата против климатските промени преку услугата.

Google ќе ја постави стандардната рута како еколошка, освен ако корисниците не ја оневозможат. Опциите ќе бидат претставени кога алтернативите се значително побрзи, а на корисниците исто така ќе им биде дозволено да ги споредуваат проценетите емисии. Директорот на Google за производи Расел Дикер вели дека откриле дека можат да најдат поеколошка опција со минимална размена на време-трошоци за околу половина од рутите.

Користејќи информации од Националната лабораторија за обновлива енергија на САД (НРЕЛ), Google вели дека тие добиле проценки на емисиите преку тестови на различни типови возила и типови патишта. Дополнително, податоците за класата на патиштата доаѓаат од автомобилите Street View, како и од воздушни и сателитски снимки.

Потенцијалното влијание врз емисиите од оваа карактеристика е неизвесно. Од друга страна, во студија спроведена на 20 лица во Лонг Бич минатата година, Државниот универзитет во Калифорнија откри дека учесниците се повеќе склони да размислуваат за емисиите на јаглерод во изборот на рути по тестирање на апликација што покажала предвидувања.

Google воведе и дополнителни промени насочени кон климата во својата објава. Соодветно на тоа, возачите ќе бидат предупредени да патуваат во зони со ниски емисии каде што одредени возила се ограничени во Германија, Франција, Холандија, Шпанија и Велика Британија од јуни.

Во следните месеци, Мапите ќе им овозможат на корисниците да споредуваат автомобили, велосипеди, јавен превоз и други опции за патување на едно место, наместо да се менуваат помеѓу различни делови.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.