TSMC доби одобрување за фабрика, производството на 2nm започнува во 2024 година!

Новата фабрика TSMC што ќе се гради во Тајван ќе им даде живот на технолошките уреди што ќе влезат во нашите животи во наредните години.

Комитетот за преглед на животната средина на Тајван даде одобрение новата фабрика на TSMC да се формира во градот Хсинчу. Во оваа фабрика ќе се произведуваат чипови засновани на процесот на производство на 2-nm (N2) на полупроводничката компанија и ќе бидат еден од најнапредните објекти за полупроводници во светот.

Фабриката, која ќе се наоѓа во Научниот парк Хсинчу, се очекува да биде изградена во четири фази. Според Никеи, TSMC ќе ги постави првите темели за новиот производствен капацитет „2nm“ на почетокот на 2022 година. Меѓутоа, во компании за полупроводници, процесот на набавка на опремата трае 1 година по изградбата на зградите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.