Пропадна уште еден проект на Мета (Facebook).

Часовникот на Мета се приклучува на низата неуспешни хардверски проекти на Facebook (сега Мета).

Минатата година на интернет се проширија неофицијални фотографии од паметниот часовник на Мета. Тоа само по себе не би било вест, доколку острото око на јавноста не забележи дека на часовникот нема една, туку две камери.

Колку и да звучи корисно на прв поглед, способноста да фотографирате без да го извадите паметниот телефон од џебот или чантата, за некои покрена проблеми со приватноста. Затоа што, да бидеме реални, може да се создадат фотографии таму каде што не треба да се фотографираат.

Но, изгледа дека овој часовник нема да ја види светлината на денот, барем засега. А дали тоа некогаш ќе се случи е голем знак прашалник.

Според Блумберг, Мета одлучил да ја прекине понатамошната работа на овој производ. Наводно, на ова влијаело тоа што на часовникот биле обезбедени две камери – предната (5MP) и незгодната поставеност на задната (12MP).

Блумберг наведува дека Мета сакал да користи електромиографија за да ги претвори електричните импулси од нервите во дигитални команди (и да ги користи за контрола на видео игрите или виртуелниот свет). Но, се чини дека е потешко да се направи отколку што мислеа, па се откажаа од проектот.

Така, часовникот на Мета се приклучува на низата неуспешни хардверски проекти на Facebook (сега на Мета). Дали некој се сеќава на паметен телефон на Facebook сега?

Во Блумберг, пак, посочуваат дека милионите вложени во часовникот на Метин можеби нема да одат залудно. Имено, тие наводно сè уште работат на уред за носење кој би бил еден вид контролер за проширена реалност, а би имал некои од технологиите кои биле развиени за еден час.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.