Заштитете се: Хакерите користат лажни услуги ChatGPT за да шират вируси

Сме слушнале за генеративните услуги за вештачка интелигенција како ChatGPT кои се користат за создавање злонамерен код, но хакерите сега ги користат за ширење малициозен софтвер на поинаков начин: користејќи ја нивната новооткриена популарност како мамка.

 

Матичната компанија на Фејсбук, Мета, го објави своето најново истражување за закани и техничка анализа на постојаните злонамерни кампањи оваа недела.

Извештајот предупредува дека се откриени десетина типови на малициозен софтвер, вклучувајќи ги DuckTail и NodeStealer, кои се претставуваат како ChatGPT и други генеративни алатки за вештачка интелигенција и ги таргетираат луѓето преку малициозни екстензии, реклами и различни платформи и социјални медиуми. Нивната цел е да сервираат неовластени реклами од компромитирани деловни сметки на Интернет.

 

Мета изјави дека ги откриле и запреле овие малициозни софтверски операции, вклучително и претходно непознати типови на малициозен софтвер.

TechCrunch известува дека DuckTail потекнува од Виетнам и ги таргетира корисниците на Фејсбук од 2021 година. Злонамерниот софтвер краде колачиња од прелистувачот и ги киднапира најавените сесии за да ги украде податоците на жртвите, вклучувајќи информации за сметката, податоци за локација и кодови за автентикација со два фактори. Исто така, може да ја киднапира секоја деловна сметка на Фејсбук до која жртвата има пристап.

NodeStealer беше идентификуван од Facebook во јануари. Ги таргетира интернет прелистувачите на Windows за да украдат колачиња и зачувани кориснички имиња и лозинки за на крајот да ги компромитира сметките на Facebook, Gmail и Outlook. Потекнува и од Виетнам и се дистрибуира со закани од таа земја.

Сајбер-криминалците брзо преминуваат кон најновите трендови и популарни услуги како начин за ширење на малициозен софтвер. Претходните примери вклучуваат MSI Afterburner, Roblox, па дури и Cyberpunk 2077. Сепак, војната помеѓу хакерите и големите играчи продолжува.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *