Facebook најавува 200 милиони долари за финансирање

Facebook најавува 200 милиони долари за финансирање на афро американски бизниси

Фејсбук претстави како планира да придонесе за решавање на расната нееднаквост, објавувајќи низа нови обврски за финансирање , нови мерки за поддршка на деловните активности во црна сопственост и нови внатрешни погони за вработените и образованието да се подобри и застапеноста и разбирањето.

најпрво, како што објави Фејсбук COO Шерил Сандберг: „Градиме на претходни инвестиции, ние извршуваме дополнителни 200 милиони американски долари за поддршка на деловните активности и организации во црна сопственост.

Оваа заложба е дел од пошироката инвестиција од 1,1 милијарди американски долари во црни и разновидни добавувачи и заедници во САД “.

Сандберг забележува дека значителен дел од бизнисот што аплицирал за финансирање како дел од програмата за грант COVID-19 од 100 милиони американски долари е црна сопственост.

Покрај овие мерки, Фејсбук создава и нова платформа во рамките на нејзината главна апликација наречена „Lift Black Voices“ , што ќе потенцира приказни од црните заедници и креаторите, ќе сподели образовни ресурси, и да се обиде да ги инспирира луѓето да преземат акција преку прибирање финансиски средства за причини за расната правда.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.