Вештачката интелигенција контролира беспилотни летала низ непознат терен

Летот на голем број на мали беспилотни летала со далечинскиот управувач низ затворените простори

 Првото е дека беспилотните летала треба да донесат одлуки за траекторијата и движењето во „последната минута“ затоа што не го знаат патот по кој летаат, а втората е фактот дека ако летаат во роеви, тие мора да избегнуваат едни од други за да не се судрат или не на еден во друга нарушена струја на воздухот.Инженерите се справија со овие проблеми и го развија алгоритмот за вештачка интелигенција глобално-локално безбедно автономија. Овој систем користи информации од сите беспилотни летала во ројот за да го мапира просторот во кој се наоѓаат и ќе им овозможи да ги надминат пречките и да избегнуваат судири едни со други. Тие велат дека ваквите системи треба да овозможат испраќање на ѓубрето беспилотни летала во непознатото, во разни ситуации за пребарување и спасување, со задача за извидување на теренот.Во тој случај, беспилотните летала би „научиле“ како да се движат низ вселената, а во исто време сите потребни информации ќе им бидат дадени на сите беспилотни летала во рој. Првите тестови на курсот за пречки покажаа дека примената на машинско учење во овој случај ја подобрува ефикасноста на планирањето на летот за околу 20%, додека во однос на избегнување на судир и аеродинамички интеракции помеѓу беспилотните летала, бележи четири пати помалку непожелни ситуации од претходните контролни системи за повеќе авиони.

Врз основа на овие достигнувања, објавени се два научни труда од инженерите кои создададоа видеа од групно тестирање на летање со дронови, кои преку вештачка интелигенција имаат „колективна свест“ за нивната околина и умен можат да ги испланираат патеките на летот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *