Неверојатната историја на чоколадата

Неверојатната историја на чоколадата

Сега едноставно не можеме да замислиме свет без чоколадо  се користи насекаде од чоколади  па се по пијалоци кои  се загреат. Ние го поврзуваме чоколадото со нешто горливо и вкусно, но тоа не било така секогаш. Всушност, пред 16 -тиот век поголемиот дел од светот не знаеше за чоколадата!

 Цивилизациите на Маите и Ацтеките беа тие што најмногу знаеја за чоколадото и многу го сакаа тоа. Еве што треба да знаете за неверојатната историја на чоколадото. Неодамнешното откритие откри дека Јужна Америка е всушност местото каде што какаото за прв пат го примило човекот од пред 5.300 години многу порано од претходните откритија предложи! Археолошките локалитети во Мајо-Чинчипе, Еквадор, откриваат остатоци од какао што ја смени целата историја на чоколадото, правејќи го дури и повеќе антички отколку што мислевме.

Историчарите веруваат дека луѓето од сливот на Амазон тргувале со какао за разни стоки, и така грав од какао и го пронашле патот во Месоамерица.Тоа се случило пред околу 3.900 години, според археолошките откритија. Маите и Ацтеките толку многу го почитувале чоколадото што го користеле во своите религиозни обреди и разни важни церемонии.

Тоа немаше никаква врска со слаткиот пијалок што го имаме денес – тие ги заземаат зрната какао и ги мешаа со чили пиперка за да создадат заживувачки пијалок далеку од релаксирачката пенија чаша какао што ќе ја имавме во студениот ден. Беше горчливо, енергично и најмногу се користеше на церемонии. Тие верувале дека какаото е небесно овошје кое им било дадено на богови на луѓето.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.