Наместо GPS, Американската морнарица сака да се движи кон магнетното поле на Земјата

Наместо GPS, Американската морнарица сака да се движи кон магнетното поле на Земјата

Американската морнарица започна јавен предизвик барајќи ново технолошко решение за навигација во услови кога GPS не работи. Новиот систем би се потпирал на магнетното поле на Земјата.

Новата технологија треба да користи вештачка интелигенција и да се потпира на фактот дека магнетното поле на нашата планета. Во 2017 година Технолошкиот институт за воздухопловни сили докажа дека локацијата на авион може да се утврди само со употреба на него чувствителен магнетометар,односно технологија за магнетна навигација (МАГНАВ). Оваа навигација покажува точност од околу 10 метри.

Вештачката интелигенција влегува во приказната која би имала задача да го оддели сигналот од бучавата, односно да го разликува магнетното поле на Земјата од онаа што е создадена од други извори затоа сите заинтересирани страни кои веруваат дека AI технологијата може доволно да го засили сигналот и да го доведе во корисна состојба за стабилно читање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.