Венецуела ќе се обиде да постигне финансиска стабилност преку крипто долари

Венецуела ќе се обиде да постигне финансиска стабилност преку крипто долари

Венецуела се доларизира. Околу 64% од трансакциите што се склучуваат во земјата се во американските долари.

Во теорија, крипто-доларите би требало да ја донесат стабилноста во државата од финансискиот аспект. Во последните неколку месеци, побарувачката на крипто долари во Венецуела забележува пораст.

Жителите на оваа држава, не сакаат да се осврнат кон Bitcoin-от поради неговите чести варирања во вредноста, па затоа најефикасна опција останува крипто доларот. Иако сеуште е рано да се каже дека државата ќе се насочи целосно кон криптовалутата, но раните трендови покажуваат зголемување на неговото користење.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *