Стар сателит на NASA конечно падна на Земјата, по 56 годишното кружење околу планетата

Стар сателит на NASA конечно падна на Земјата, по 56 годишното кружење околу планетата

Сателит од NASA, конечно падна на Земјата после долго кружење околу неа. Агенцијата го лансираше сателитот во далечната 1964, по што беше активен до 1971, но продолжи да кружи околу Земјата до ден денеска.

Сателитот кој тежеше 487 килограми ја доживеа неговата неизбежна судбина на 29 Август годинава, кога падна во Тихиот Океан, без никаква опасност кон луѓето. Падот беше забележан од агенцијата 25 минути порано од очекуваното и падна на само 160 километри југоисточно од Тахити, кадешто бил забележан од локалното население.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *