Прочитајте за ужасните услови за работа за вработените во центарот за повици на Ring на Филипините.

Работниците спиеја на подот за да бидат во чекор со побарувачката.

Амазон ја продолжи својата политика од дома од 2021 година за вработените во претпријатијата, но работниците од центрите за повици на Филипините, договорени од подружницата на компанијата Ring, продолжуваат да работат лично со зголемен ризик од инфекција со КОВИД-19, како што е детално објавено во извештајот за NBC News од Olivia Solon и April Glaser.

Вработените во Телеперформанси – договорени од Ring на Филипини – опишуваат малку или воопшто не ја поддржуваат нивната работа да биде побезбедна за време на пандемијата. Компанијата е под зголемена контрола откако од печатот беа објавени фотографии од вработени кои спијат во нејзините канцеларии во градот Кебу. Solon и Glaser известуваат дека Телеперформанс продолжува да ги минимизира загриженоста дури и со новиот притисок да ги модифицира политиките од работничките организации како BPO Industry Employees Network.

Политиките на „Ring“, на работниците не им е дозволено да работат од дома за подобро одржување на безбедноста на податоците за клиентите. Ова не создаде побезбедно работно место, според сведочењето на четворицата работници Solon и Glaser интервјуирани за извештајот. Покрај блискиот контакт со соработниците, тие го опишуваат несоодветното чистење на заедничките работни простори со висок допир и неконзистентниот транспорт до и од кол-центарот како најитни проблеми.

Вработените ризикуваа многу да ги споделат своите сметки, но значајните промени изгледаат далечни со оглед на ставот на Ring за безбедноста и големата побарувачка за работна сила во телефонскиот центар на Филипините. Извештајот на Solon и Glaser е потсетник на нееднаквоста што ја искусија работниците критични за услугите што ги нудат најголемите американски корпорации. Личниот допир што го очекуваат клиентите носи цена – и им остава на работниците неколку опции.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *