Facebook сака опсерваторијата за реклами во NewYork, да престане да собира податоци за целите на своите реклами.

Гигантот за социјални медиуми соопшти дека може да го смени својот код за да го спречи стружењето на податоците.

Facebook сака истражувачки проект на Универзитетот NewYork да престане да собира податоци за политичко насочување на рекламите на социјалната платформа.

Опсерваторијата за реклами, проект на инженерското училиште на NewYork со повеќе од 6.000 волонтери, ја користи својата наставка AdObserver за одделување на податоци од политички реклами прикажани на Facebook. Но, Facebook вели дека програмата ги крши условите за услуга, што забранува стружење.

Официјален Facebook испрати писмо до истражувачите на AD опсерваторијата на 16-ти октомври, велејќи дека „алатките за гребење, без оглед колку се со добра намера, не се дозволено средство за собирање информации од нас“. Во писмото, исто така, се заканува натамошно спроведување на проектот доколку не ги затвори и избрише податоците што ги собрал, според ССЈ. Компанијата може да го смени сопствениот код за да го блокира тимот на NewYork да собира дополнителни податоци, изјави портпаролот на Фејсбук.

Групата NYU оваа недела откри дека Facebook не ги обележува сите политички реклами за да покаже кој платил за нив, како што налагаат сопствените правила за објавување.

Минатиот месец, Facebook откри список со нови одредби што ги воведуваше за да се спречи мешањето на изборите во претседателските избори на 3-ти ноември во САД. Во него се вели дека ќе престане да зема политички реклами една недела пред изборите, ќе го става центарот за информации за гласачите на врвот на информациите на корисниците на Instagram и Facebook и ќе има етикети за погрешни објави за резултатите од изборите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *