Комитетот на Сенатот одобрува покани за Mark Zuckerberg и Jack Dorsey.

Републиканците едногласно ги одобрија поканите.

Судскиот комитет на Сенатот одобри покани во четвртокот за да ги принуди извршниот директор на Facebook Mark Zuckerberg и извршниот директор на Twitter Jack Dorsey. да сведочат пред телото во врска со поплаки за антиконзервативна пристрасност на нивните платформи.

Hunter Biden, синот на Joe Biden, го претставил својот татко пред извршен директор во украинската енергетска компанија „Burisma“. Со месеци, предизборната кампања на претседателот Trump ги насочуваше наводните врски на Biden со Украина како основа на политичките напади. Репортерите ги оспорија наводите на „Post“ и Facebook и Twitter се обидоа да го намалат опсегот на написот.

Facebook сигнализираше дека написот е предмет на проверка на фактите од трети лица, а Twitter забрани целосно поврзување на приказната. Ова запали оган под републиканците кои тврдеа дека платформите ги цензурираат конзервативците само неколку недели пред претседателските избори во САД.

„Ова е мешање во изборите, а ние сме 19 дена пред избори“, им рече на сенаторот Ted Cruz (Р-ТХ), член на Комитетот за правосудство, набргу откако платформите презедоа мерки против извештајот. „Никогаш порано не сме виделе активна цензура на голема публикација за печатот со сериозни обвинувања за корупција на еден од двајцата кандидати за претседател“.

Facebook и Twitter одбија да коментираат.

Републиканците ги одобрија овластувањата за покана едногласно на гласањето со 12-0 во четвртокот. Гласањето со покана уследи по потегот на комитетот да ја одобри номинацијата на судијатаAmy Coney Barrett’s до Врховниот суд, комитет за сослушување што демократите го бојкотираа.

Zuckerberg, Dorsey и извршниот директор на Гугл, Sundar Pichai веќе треба да сведочат пред Сенатскиот комитет за трговија на 28-ми октомври. Извршните директори треба да бидат испрашувани од законодавците за тоа дали треба да се смени Дел 230 од Законот за пристојност на комуникациите, повикувајќи се на наводите за перцепираната конзервативна пристрасност на платформите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *