Jack Dorsey се соочува со покана во Сенатот откако ги блокираше написите во NewYork Post.

Републиканските сенатори ја нарекоа одлуката „изборно мешање“

Сенатскиот комитет за правосудство планира да го повика извршниот директор на Twitter, Jack Dorsey, денес, по контроверзната одлука за блокирање на врските до два написа на NewYork Post за претседателскиот кандидат Joe Biden. Републиканските сенатори го повикуваат Dorsey да сведочи на 23-ти октомври, нарекувајќи ја неговата одлука „мешање на изборите“. Веста најпрво ја објави The Wall Street Journal.

Написите на NewYork Post содржат е-пошта, наводно од Hunter Biden, синот на Joe Biden. Тие тврдат дека покажуваат дека Hunter Biden го претставил својот татко пред извршен директор во украинската енергетска компанија Burisma. Кампањата на претседателот Trump ги користеше наводните врски на Joe Biden со Украина како основа за повторени политички напади.

Twitter ги блокираше корисниците да споделуваат линкови до статиите, според политиката против дистрибуција на хакирани информации. „Политиката, утврдена во 2018 година, забранува употреба на нашата услуга за дистрибуција на содржина добиена без одобрение“, објави Twitter од компанијата. „Не сакаме да стимулираме хакерство дозволувајќи Twitter да се користи како дистрибуција за евентуално незаконски стекнати материјали“.

Facebook се одлучи за помалку екстремен пристап и го намали досегот на парчињата додека ги проверуваа партнерите за проверка на фактите на платформата.

Одлуката да се ограничи ширењето на два истражувачки написи, особено оние напишани од национален медиум, беше невообичаена, играјќи долгогодишна конзервативна загриженост за пристрасност и цензура на социјалните мрежи.

Говорејќи на митинг во Северна Каролина, претседателот Donald Trump се закани дека ќе ги соблече големите технолошки платформи од заштитата на Дел 230 како одмазда за одлуката за ограничување на ширењето на работните места. Овој закон им овозможува на компаниите како Twitter да умерат содржина без да бидат законски одговорни за навредливи објави, иако првиот амандман може да биде порелевантна заштита за специфичната ситуација на Twitter.

Кампањата Biden ги оспорува извештаите на Post, повикувајќи се на претходните врски на доверливиот Rudy Giuliani со наводен руски оперативец обвинет за мешање во изборите.

„The New York Post никогаш не ја праша кампањата на Biden за критичните елементи на оваа приказна“, рече портпаролот Andrew Bates во изјава за „WallStreet Journal“. „Тие сигурно никогаш не го искажаа тврдењето дека Rudi Giuliani – чии дискредитирани теории на заговор и сојуз со фигури поврзани со руските разузнавачки служби – тврди дека поседува вакви материјали”.

„Покрај тоа, ние ги разгледавме официјалните распореди на Joe Biden од времето и ниту еден состанок, како што тврди NewYork Post, никогаш не се случил“, рече Bates.

Твитер одби да коментира.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *