Facebook VP вели дека платформата одбила повеќе од 2 милиони реклами за обид за попречување на гласањето.

Nick Clegg исто така рече дека платформата поставила предупредувања за 150 милиони објави.

Потпретседателот на Facebook за глобални работи, Nick Clegg, рече дека компанијата одбила 2,2 милиони реклами преку Facebook и Instagram, бидејќи рекламите се обидуваат да го „попречат гласањето“ на претстојните претседателски избори во САД, објави агенцијата France-Presse.. Гигантот на социјалните мрежи исто така повлече 120.000 објави и постави предупредувања на 150 милиони објави од истите причини, додаде Clegg.

Clegg ги даде забелешките во интервју за францускиот весник  Journal du Dimanche. Тој рече дека Facebook користел вештачка интелигенција која „овозможила бришење на милијарди објави и лажни сметки, дури и пред да бидат пријавени од корисниците“ и истакна дека компанијата соработувала со 70 медиуми, вклучително и пет во Франција, за да ги потврди информациите.

Facebook ја воведе таа програма за проверка на фактите по изборите во 2016 година и ја додаде на Instagram минатата година. Програмата оттогаш се прошири и вклучува групи на Facebook, каде што често се споделуваат дезинформации. Програмата за проверка на фактите има мешани резултати, сепак, раните партнери Snopes и ABC го напуштија партнерството.

И извештајот во Wall Street Journal минатата недела покажа колку далеку отиде Facebook во обид да ги смири конзервативците кои често се жалат на перципирана пристрасност во неговиот алгоритам. Според WSJ, Facebook дизајнирал измени во својот алгоритам за вести во 2017 година за да ја намали видливоста на содржината од лево ориентирани страници за вести како Mother Jones на својата платформа, со одобрение на извршниот директор Mark Zuckerberg.

Facebook презеде и други чекори за да се обиде да го ублажи потенцијалниот хаос на 3 ноември и потоа. Платформата ќе забрани реклами кои погрешно тврдат победа во трката за претседател на САД или реклами кои тврдат дека неконтролираната измама на гласачите може да ги промени резултатите од изборите. Facebook, исто така, ќе ги отфрли рекламите од Donald Trump или Joe Biden, ако некој се обиде предвреме да победи. И забранети се нови политички реклами една недела пред изборите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *