НАЈВАЖНОТО MESSENGER правило: не испраќајте пораки на овој начин!

Ако ја користите апликацијата Messenger, ова е вид на порака што не треба да ја праќате на никого!

Ако сте еден од повеќе од милијарда корисници на апликацијата Messenger, тогаш треба да знаете што не треба да правите во таа апликација.

За разлика од апликациите Viber или Telegram, Messenger нема никаква заштита, т.е. енкрипција од крај до крај и секој корисник треба да се погрижи за тоа.

Американскиот весник Forbs дури советува дека треба да го напуштите Messenger и да користите некоја друга платформа за преписка, но веруваме дека ова е драстична мерка и дека мал број корисници навистина ќе го слушаат тој совет. Наместо да заминувате, веројатно е покорисно да ги знаете ризиците на кои ве изложува апликацијата, за да можете соодветно да ја утврдите вашата употреба во иднина.

Forbs наведува дека не е вест дека Facebook редовно ги шпионира сите корисници на различни начини, но вест е дека сè што ќе испратат преку апликацијата Facebook Messenger се презема и се чува на неговите сервери.

Тим истражувачи за безбедност на апликации, кој откри дека iOS 14 презема копирани ставки од отворени апликации и безбедносен недостаток на апликацијата TikTok, што подоцна тимот на TikTok го поправи, сега докажаа дека Facebook презема податоци за корисниците и ги чува на своите сервери за истражување. Facebook користи т.н. опција за преглед на врската за да ги шпионирате корисниците.

Прегледот на врската му овозможува на корисникот, кој го прима документот, да види врска до веб-страница, услуга или страница, како и друга содржина, пред да кликне на нив. За да се случи тоа, патеката од врската мора да оди до таа локација, услуга или страница, да се врати и да му ја покаже на корисникот, а таа патека е критична и ги открива приватните податоци на корисникот и неговата локација, заклучија истражувачите.

Апликациите, кои сигурно го штитат корисникот се „Сигнал“, што нуди само опција за исклучување на т.н. преглед на линкот на испратената содржина, и покрај Сигнал, Viber, iMessage, Телеграм, WhatsApp, TikTok и WeChat се исто така безбедни, сите автоматски имаат енкрипција од крај до крај.

Проблемот со Messenger е што тој вклучува сервери на Facebook во сето ова и не комуницира директно со испратената содржина, но секоја врска што ќе биде испратена оди до серверот на Facebook, се обработува таму, се ослободува понатаму до дестинацијата, т.е. адреси на Интернет, таму се создава приказ на испратената содржина, која потоа преку серверот се доставува до корисникот за кого е наменета врската за преглед. Оваа рута не е безбедна или заштитена и покрај приватните податоци на двајцата корисници, можно е да бидат изложени и IP-адресата и локацијата на двајцата корисници.

Facebook брзо одговори на овие докажани тврдења и рече дека сè што прават, прават во согласност со деловната политика на која се согласува секој корисник, пред сè. Тие додадоа дека не зачувуваат кориснички податоци и дека остануваат на серверот само за време на преносот од корисникот до дестинацијата, до корисникот кому му е доставена врската.

Безбедно решение за Messenger сè уште постои!


Она што ме радува е фактот дека постои опција за безбедно испраќање врски во апликацијата Messenger, а тоа е – Тајни разговори. Messenger нема преглед на врската во тајните разговори и ако испраќате нешто друго освен текст, смешковци и сликички во пораките во Messenger – треба да ги испратите во опцијата Тајни разговори.

Ова се однесува на слики, видеа, говорни пораки, документи, врски, адреси и сè што инаку има опција за преглед на врската. Тајните разговори на Messenger се единствените шифрирани и заштитени од погледот на лошите очи или системи.

Затоа, не мора да го напуштате Messenger, само променете ја навиката да испраќате датотеки преку редовни разговори, кои не се шифрирани.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.