И APPLE КАКО HUAWEI ГО НАПУШТА GOOGLE: iPhone и другите уреди наскоро ќе имаат нови опции на новиот екосистем!

Ситуацијата е слична во повеќе сегменти отколку што мислат обичните корисници.

Apple веќе објави дека ќе го забрза развојот на т.н. Apple пребарувач, кој ќе ви овозможи да се ослободите од влијанието на Google, но и дополнително да го зајакнете вашиот екосистем на Apple.

Според претходните информации, кои може да се читаат на Интернет со години, Google инвестира милијарди долари за да остане стандарден веб прелистувач на прелистувачот Safari на Apple – за iOS, iPadOS и macOS., Но, исто така, примарниот интернет прелистувач преку iOS, iPadOS и macOS системи воопшто.

Останувајќи на уредите на Apple, иако мора да плати многу за тоа, Google има можност да ги пласира своите услуги, реклами и апликации и да заработи пари врз основа на нив. Замислете само колкав удар ќе има за Google доколку Apple го замени со својот екосистем, бидејќи само iPhone има над милијарда уреди што се користат во светот во моментов – огромен пазар и огромно влијание врз заработката на Google, нели!

Од друга страна, притисокот од европските регулатори, според кој Apple треба да им дозволи на корисниците да го изберат својот склопот на пребарувач при користење на Safari за прв пат, ги влоши односите со Google, кој е растечки конкурент на Apple, и зреењето на технологиите Siri и iCloud би го охрабриле Apple да развие и да ја пласира сопствената алатка за пребарување на Интернет.

Ова е прикажано и со детални тестови за кодови во рамките на софтверот iOS 14, кои покажаа дека Apple веќе започна да поврзува некои пребарувања на корисници направени преку Почетниот екран на iPhone со веб-страниците и другите Интернет адреси. Apple е последователно таинствен кога станува збор за нејзините внатрешни проекти, но исто така и дека се поконкретни докази покажуваат дека Google наскоро ќе го изгуби местото што го имаше во екосистемот на уредите Apple.

Софтверот iOS 14 веќе е во можност да изврши некои пребарувања без помош на Google, објасни изворот за споменатиот американски весник.

Неколку извори блиски до компаниите потврдија дека се активираат и системите Apple Bot, кои создаваат база на податоци на Интернет врски кои го наведуваат Интернетот, што е основа на секој веб прелистувач. Додека некои аналитичари не веруваат дека Apple може да биде квалитетен и релевантен, како Google, други тврдат дека Apple веројатно нема намера неговиот иден интернет пребарувач да биде ривал на Google на други платформи. Компанијата едноставно прави сопствен интернет прелистувач, кој ќе се користи исклучиво на уредите на Apple.

Apple веќе има свои мапи, кои имаа тежок период зад себе, но сега се многу популарни, барем во САД, Apple има свои Safari, Apple Mail, iMessages, iCloud, Siri Assistant и други услуги, услуги и апликации што Google не ги прави потребно е да се работи нормално и невообичаено.

Всушност, Apple отсекогаш го градел она што сега е принуден да го направи Huawei – набрзина да го гради својот екосистем без поддршка од Google, што претходно не можеше да се замисли на системот Android. Исто како што Apple и Huawei сега имаат свои мапи, свои апликации за секого, своја продавница за апликации, сопствена Cloud инфраструктура и пребарување на ливчиња – нов пребарувач, но и машина за пребарување апликации.

Нема временско ограничување со кое Apple ќе го замени Google со својата услуга за пребарување, исто како што нема временско ограничување во случајот на Huawei, кога може да заврши сè што е потребно за да биде целосно независно од Google. Единствената разлика е во тоа што Huawei беше принуден да го стори сето ова, и Apple сигурно сака да го стори тоа, и додека Huawei треба да стори сé и да пегла истовремено, Apple има време да поправи сè и да го пласира на пазарот.

Како и да е – и двете компании работат да се ослободат од влијанието на Google во секој случај.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *