Google сака да помогнете во обука на неговата AI со етикетирање слики на „Google Photos“.

Нова опција по избор на „Google Photos“ на Android.

Google ја ажурираше својата апликација Google Photos на Android со нова опција што им овозможува на корисниците да му кажат на гигантот за пребарување за содржината на нивните слики. Со обележување на овие слики, Google може да ги подобри своите алгоритми за препознавање на предмети, што пак ги прави Фотографиите покорисни. Тоа е доблесен циклус на развој на вештачка интелигенција најдобро распореден од технолошки гиганти како „Гугл“, кои имаат многу податоци и многу корисници.

Ова воопшто не е невообичаена практика. Системите за машинско учење не учат само по себе, и огромното мнозинство на овие апликации треба да се предава со употреба на податоци обележани од луѓе. Истата е причината што CAPTCHA ве замолува да ги идентификувате автомобилите и моторите на сликите. Со идентификување на овие објекти, обучувате AI да го стори истото.

Функцијата се појавува во најновата верзија на „Фотографии на Google“. Само допрете на копчето за пребарување во менито на апликацијата, движете се надолу и ќе видите опција за „Помогнете да се подобрат фотографиите на Google“. Како што објавија од 9to5Google, кликнете на него и ќе ви бидат претставени четири задачи: да ги опишете вашите преференции за печатење за фотографии; преферирани колажи или анимации; да идентификува кои фотографии припаѓаат на кои празнични настани (на пр. Божиќ или Ноќта на вештерките); и да ги идентификува содржините на фотографиите („Наведете ги најважните работи на оваа фотографија“).

Како што Google објаснува на страницата за помош во врска со одликата: „Можеби е потребно време да се види влијанието што го имаат вашите придонеси врз вашата сметка, но вашиот придонес ќе помогне во подобрувањето на постојните карактеристики и во градењето нови; на пример, подобрени предлози за тоа кои фотографии треба да се испечатат или креации со повисок квалитет што би сакале. Одговорите можете да ги избришете во секое време “. (За да го направите тоа, допрете го менито со три точки горе десно од екранот и притиснете „Избриши ги моите одговори.“) За време на пишувањето, се чини дека ажурирањето е достапно само на Android, а не на iOS.

Иако се чини дека ова е нов додаток на апликацијата Google Photos, основниот софтвер е многу постар. Процесот е напојуван од „Crowdsource од Google“, платформа за опременост со луѓе што компанијата ја лансираше во 2016 година. Таа ги обележува обележувањата на податоците, им овозможува на корисниците да заработат поени и беџови со извршување задачи како проверка на знаменитости, идентификување на чувството за текстуални фрагменти (е преглед позитивни или негативни, на пример), препишување ракописни белешки и други слични работни места. Да бидеме јасни, сепак: корисниците не добиваат вистински награди за нивната работа над виртуелните кудоа од Google.

Вреди да се потсетиме на сето ова кога користите производи за гуска машина за учење на Google: тие не би биле половина толку добри без да им помагаат на луѓето да ги учат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *