Дали сте чуле за Parler? Новата социјална мрежа добива ИЛЈАДНИЦИ КОРИСНИЦИ во минута.

Во САД, за кратко време го надминаа бројот на преземања на TikTok, Instagram и Twitter.

Parler, социјална мрежа која се смета за бастион на слобода на говор, трпи проблеми поради преоптоварувањето предизвикано од огромниот број нови корисници кои масовно преминуваат на оваа платформа, револтирани од цензурата што ја спроведе Twitter.

„Parler експлодираше. „Илјадници корисници се додаваат во минута и техничките проблеми како резултат на преоптоварување се решаваат паралелно“, рече водителот на радијата и мнозински акционер на „Parler“, Дан Бонџино.

Тој ги негираше гласините дека платформата е продадена. Ненадејното зголемување на бројот на нови корисници го направи Parler најпреземаната апликација во Америка во продавницата Google Play денес, надминувајќи ги платформите како TikTok, Instagram и Twitter.

Пред јуни, Parler имаше просечно околу 2.000 преземања. Неговата корисничка база се зголеми двојно тој месец, на околу 1,5 милиони, откако Twitter започна да воведува драстични мерки за обележување и бришење на објавите. Parler сега додава онолку корисници во минута колку што доби еднаш во еден ден.

Револтот, предводен од конзервативците, следеше откако Twitter и Facebook ги потиснаа извештаите за наводно проширување на влијанието на семејството на демократскиот кандидат Џо Бајден, со затворање на сметката на „NewYork Post“ за две недели, кој прв ја објави сторијата, за две недели.

Parler имаше околу 4,5 милиони корисници пред изборите на 3 ноември. Меѓу тие корисници беа истакнати конзервативци, како што се адвокатот на Трамп, Руди Џулијани и Ерик Трамп.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *