Создадена најмалата единица за меморија во светот што ќе ја направи флеш меморијата историја!

Научниците ја создадоа најмалата мемориска единица во светот што може да се користи скоро во сè, од електроника за широка потрошувачка до големи податоци. На овој начин се наведува дека побрзите и попаметни уреди кои трошат помалку енергија ќе го отворат патот.
Инженерите од универзитетот во Тексас успеаја да создадат најмала меморија во светот. Во тој процес, инженерите ја решија и физичката динамика што може да го отвори патот за масовно складирање на меморијата за овој мал уред.

Благодарение на најмалата развиена меморија во светот, пронајдени се побрзи, попаметни и поефикасни енергетски чипови што можат да се користат во сè, од потрошувачка електроника до големи податоци и компјутери инспирирани од мозокот.

bellek birimi

Истражувањето, објавено во списанието Nature Nanotechnology, првично е изградено врз основа на откритие направено пред две години. Пред две години, истражувачите го развија најтенкиот уред за меморија на светот во тоа време. Со новото истражување, големината е дополнително намалена, а површината на пресекот е стеснета до еден квадратен нанометар.

Според вестите во Science Daily, наоѓањето решенија за проблемите со физиката што би ја компресирало густата способност за складирање на меморијата на овие уреди, овозможи големината дополнително да се намали. Несовршености и празнини во материјалот овозможија отклучување што е потребно за да се отвори патот за складирање на меморија со висока густина.

Истражувачите, исто така познати како MoS2 молибден дисулфид, како главна употреба на наноматеријали во нивната работа финансирани, сметаат дека атомскиот тенок материјал може да се примени на стотици истражувања. Значи, што значи намалување или какви придобивки нуди тоа?

Повеќе концентрирани компјутери и телефони може да се произведуваат со помали процесори. Намалувањето на големината на чиповите ја намалува побарувачката за енергија на уредите и го намалува нивниот капацитет. Ова го отвора патот за побрзи и попаметни уреди кои трошат помалку енергија додека работат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *