ВИДЕО: Дигитална комуникација со човечки допир.

Ова потсетува на биометрика со користење отпечаток од прст, но го користи телото за да додаде дополнителен елемент на заштита.

Научниците од Универзитетот Пурдју развија прототип уред кој овозможува дигитална комуникација со гаџети, телефони, компјутери и други уреди со човечки допир.

Нивниот систем го користи човечкото тело како врска помеѓу вашата кредитна картичка, телефон, читач или скенер, овозможувајќи информација да се пренесува со едноставен допир на површината.

Прототипот сè уште не е во можност да испраќа пари, но научниците велат дека ова е првата технологија што може да испрати каква било информација преку директен допир. Постоечки прототип кој делува како паметен часовник, телото на корисникот може да го искористи за да предаде информации како фотографија или лозинка кога ќе го допрете сензорот на лаптопот, како што можете да видите на ова видео.

“Ние користиме отпечатоци од прсти за да го отклучиме уредот, но оваа технологија не се базира само на биометрика, туку на дигитални сигнали. Замислете дека можете да се најавите на некоја апликација на некој друг телефон со тоа што ќе го допрете”, вели професорот по електротехника и компјутерско инженерство, Шрејас Сен, додавајќи дека сè она што го допирате станува многу помоќно благодарение на дигиталните информации што минуваат низ нив.

Научниците објавија студија за овој труд во списанието Трансакции за интеракција меѓу компјутер и човек, а исто така ќе биде презентирана на конференцијата ACM CHI (Association for Computing Machinery’s Computer Human Interaction) во мај.

Технологијата работи со воспоставување на „Интернет“ во телото што можат да го користат паметните телефони, паметните часовници, пејсмејкери, инсулински пумпи и други уреди што се носат или се всадуваат во испраќање информации. Овие уреди обично комуницираат користејќи Bluetooth сигнали кои хакер може да ги пресретне од растојание од 30 метри.

Наместо тоа, технологијата на Сен ги задржува сигналите ограничени во телото со тоа што ги спојува во таканареченото „квази-електромагнетно поле“ од опсегот што е многу понизок од електромагнетниот спектар отколку вообичаената комуникација преку Bluetooth. Овој механизам овозможува пренесување на информации само со допирање на површината.

“Дури и ако вашиот прст беше само еден инч над површината, информациите не би се пренесувале со оваа технологија без директен контакт. Ова ќе спречи хакери да крадат приватни податоци како што се ингеренциите на кредитни картички со пресретнување на сигналот”, рече Сен.

Истражувачите го демонстрираа ова во лабораторијата преку интеракција со две соседни површини. Секоја површина беше опремена со електрода на допир, приемник за примање податоци од прст и ламба што покажува дека податоците се пренесени. Ако прстот ја допре електродата директно, се запали само светлината на таа површина. Фактот што светлината од другата површина остана исклучена укажува на тоа дека податоците не протекуваат.

Технологијата исто така може да ги замени приврзоците или картичките што во моментов користат Bluetooth комуникација за да ја отворат вратата. Наместо тоа, лицето може да ја допре рачката на вратата само за да влезе.

Како и денешните машини што скенираат купони, картички за подароци и други податоци од телефонот, во реалниот живот употребата на оваа технологија ќе бара површини насекаде да имаат соодветен хардвер за препознавање на прстот, а софтверот на уредот, исто така, треба да биде конфигуриран софтверот на уредот за да испраќа сигнали преку тело до врвовите на прстите и исто така нуди начин за исклучување така што информациите, како што се плаќањата, не се пренесуваат во секоја област.

Истражувачите веруваат дека апликациите на оваа технологија би биле подалеку од начинот на кој ние комуницираме со уредите денес.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.