Маск планира патување во вселената за две или три години и откри кога луѓето би можеле да го освојат Марс.

Илон Маск дискутираше за повеќе теми за иднината, а една од нив е патување на Марс. Тој верува дека првиот човек би можел да стапне на површината на Црвената планета за 6 години.

Додека НАСА планира враќање на Месечината и мисијата Артемида за 2024 година (иако постои можност за нејзино одложување за неколку години), плановите на Илон Маск и неговиот SpaceX се многу поголеми и се насочени кон – Марс. Неговите размислувања за Црвената планета и воопшто за луѓето како меѓупланетарна трка за која само Земјата можеби не е доволна за да преживее се добро познати. Маск разговараше со новинарот и извршен директор на Аксел Спрингер, Матијас Допфнер, за темата патување на Марс, но и други теми за иднината, како на пример дали вештачката интелигенција ќе ги контролира луѓето.

Неговиот став кон патувањето на Марс може да се нарече крајно оптимистички и првите луѓе на Марс „веројатно се очекуваат“ за – 6 години. Но, тој нема намера да застане тука и вели дека, со оглед на тоа што „Марс е вистинска планета“, тој очекува дека еден ден можеме да направиме вистинска цивилизација на неа. За да не биде надминат, SpaceX развиваше и тестираше специјално летало Старшип со кое имаат намера да го освојат Марс. Да потсетиме, кога претходно зборуваше за Марс и населбата, тој спомена дека до 2050 година, дури еден милион луѓе може да живеат на Црвената планета. Што се однесува до неговите приватни вселенски планови, тој вели дека би можел сам да замине во вселената за две или три години.

Патувањето до Марс може да биде вистинска авантура и една од највозбудливите работи што се случиле – ако не умрете.

Покрај известувањето за одење на Марс за 6 години, Маск разговараше со Дапфнер за влијанието на вештачката интелигенција врз луѓето и особено предупреди дека мора да бидеме внимателни со развојот на AI и кој е и како да се користи и контролира, или дали тоа ќе биде од интерес на човештвото. Но, особено интересен беше неговиот одговор на прашањето дали во иднина машините ќе им служат на луѓето или ситуацијата може да се смени: Па, понекогаш кога гледам, луѓето постојано се на нивните телефони, се прашувам кој на кого е господар. Додека луѓето се чувствуваат дека ги поседуваат своите телефони, можеби сепак треба да се прашуваат дали можеби нивниот телефон управува со нив, коментира тој.

Сепак, на односот меѓу луѓето и вештачката интелигенција не треба да се гледа како на врска помеѓу црно-бело, односно или ќе управуваме со машините или тие ќе владеат со нас. Како и многу пати претходно, Маск му рече на Дапфнер дека една од опциите е симбиозата. Дигиталната и биолошката интелигенција би имале корист од ваквата симбиоза. Секако, Маск работи на поврзување на дигиталното и биолошкото, во неговата компанија Невралинк.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *