ПОВЕЌЕ ОД МИЛИОН PODCAST-И ВО 2020 година: Spotify доминира на пазарот на podcast-и!

Аквизицијата на Anchora од страна на Spotify, вредна повеќе од 100 милиони долари, се чини дека се исплати. Во податоците објавени како дел од годишниот преглед, компанијата вели дека Anchor, кој произведува софтвер за создавање подкасти, лансираше 80% од новите подкасти на Spotify оваа година, што значи дека софтверот придонел за повеќе од милион емисии во Spotify само во текот на 2020 година. години.

Генерално, Anchor обезбедува 70% од вкупниот каталог на подкасти на Spotify, или околу 1,3 милиони од над 1,9 милиони емисии.

Spotify вели дека Anchor покажува повеќе трошење во однос на времето поминато во слушање, отколку кој било друг независен хостинг или дистрибуција на подкаст на својата платформа. Ова звучи изненадувачки, особено ако се земе предвид дека големите мрежи како NPR, The New York Times и Wondery ги прикажуваат своите емисии на Spotify. Но, Мајк Мињано, шеф на мисијата за подкасти во Спотифај, вели дека податоците зборуваат за голем глобален екосистем на подкасти, за кој луѓето можеби не знаеле дека постои. Со повеќе од милион сидрови емисии на платформата, времето за слушање се додава брзо, дури и ако некои емисии имаат само мала група посветени обожаватели.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *