Samsung Display започнува масовно производство на првиот OLED панел во светот со 90Hz за лаптопи!

Samsung Display, производствената рака на Samsung Electronics, објави дека од март годинава ќе започне со масовно производство на првиот OLED панел со 90Hz. Јужнокорејската компанија тврди дека овој дисплеј со брзина на освежување од 90 Hz ќе ја има истата изведба како LCD екранот со 120 Hz. Бројни паметни телефони веќе се лансирани со прикази со брзина на освежување од 90Hz. Сега, неколку производители се очекува да лансираат лаптопи со 90Hz OLED дисплеи подоцна оваа година.

Во соопштението за јавноста, Главниот извршен директор на Samsung Display, Joo Sun Choi, вели дека компанијата првично ќе произведува огромни количини 14-инчни, 90Hz OLED дисплеи за лаптопи и тетратки. Повеќето лаптопи моментално се лансираат со дисплеи со брзина на освежување од 60Hz. Во овој поглед, OLED панелите што ќе ги произведува Samsung ќе бидат први во овој сектор. Во друга изјава, беше наведено дека „OLED дисплеј панелите најдобро можат да одговорат на различните потреби на потрошувачите за лаптопи што се користат во телеобработка, едукација на далечина, видео стриминг и игри“.

Samsung Display тврди дека потрошувачите веруваат дека ќе сакаат брзо да се префрлат на OLED дисплеи кои нудат брзина на освежување од 90Hz, бидејќи овие дисплеи ќе ви дадат визуелни рамномерни изглед. Ова е затоа што новите панели на дисплејот имаат брзина на освежување од 90Hz. Поради оваа причина, OLED-дисплеите со високи стапки на освежување ќе овозможат поживописно искуство во гледање на игри и филмови. Сепак, компанијата исто така наведува дека на корисниците ќе им треба графичка картичка со високи спецификации за напојување на новите OLED дисплеи со овие стапки на освежување.

Конечно, треба да се напомене дека засега нема информации за официјалното објавување на новите OLED панели, за кои се тврди дека ќе бидат објавени во март.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.