RTX 3080 и RTX 3090 достигнуваат 110 степени во рударењето на Ethereum!

Популарната алатка за следење на хардвер HWInfo64 ја доби верзијата 6.42, новото ажурирање покажа како рударењето влијае на температурите на графичката карта. Според веста на Том Хардвер, не остана незабележано дека графичките картички RTX 3080 и RTX 3090 видоа температура од 110 степени за време на “рударењето” на Ethereum за време на тестовите.

Од друга страна, тестирањето на играта Metro Exodus на RTX 3080 Founders Edition при поставки за 4K Ultra за неколку минути предизвикува GDDR6X модулите да достигнат врвна температура од 102 степени. Тука максималната температура за GDDR6X треба да биде 95 степени.

Ситуацијата се менува кога се овозможени DLSS и Ray Tracing. Играјќи Metro Exodus на истите поставки, RTX 3080 достигнува максимална температура од 94 степени. Покрај тоа, кога се тестира на RTX 3090 Founders Edition, играта Cyberpunk 2077 со овозможено DLSS и Ray Tracing, температурите на GDDR6X достигнуваат 100 степени.

При рударството и на RTX 3080 и RTX 3090, се чини дека модулите GDDR6X достигнаа врв на 110 степени, а графичкиот процесор значително се намалува за да компензира за екстремно високата температура на VRAM. Исто така е меѓу информациите дека ова се случува во различни картички на различни произведувачи. Исто така, посебно прашање е што ова е пред да се спроведат какви било поставки за оверклокување, што некои рудари сакаат да ги прават за да ги бркаат сите изведби на хаш.

Се истакнува дека постојат начини да се намалат GDDR6X температурите што предизвикуваат гаснење на 3080 и 3090 само кога температурата ќе достигне 110 степени. Се наведува дека MSI Afterburner се користи за намалување на GPU и GDDR6X часовниците што е можно повеќе (-450 MHz во јадрото и -502 MHz во RAM меморија), но тоа не работи многу добро. По неколку минути, се наведува дека картичките сепак паднале на многу пониски часовници на графичкиот процесор (околу 900-950 MHz), но тоа сепак било доволно (95 MH/s) за перформансите на рударството. Намалувањето на ограничувањето на моќноста на само 60 проценти дозволи температурите на VRAM да се спуштат на 90 степени, но потоа перформансите на рударството паднаа на околу 60-65MH / s.

Прашање е како овие високи температури ќе влијаат на картичките на долг рок. Од гледна точка на Nvidia, ова изгледа во рамките на толеранција, со оглед на тоа што GDDR6X меморијата работи на 100 степени или помалку во играта. Можно е рударството 24/7 со меморија што работи на 100-110 степени да предизвика рано откажување на картичката.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.