PocDoc! Мобилна апликација која тврди дека може да направи крвен тест со камерата на паметниот телефон!

Развиен е нов систем за испитување на крв кој дава резултати за само 5 минути кога се користи со комплетот за испитување. Системот со име “PocDoc” се појавува како мобилна апликација. Тестот, кој може да се користи на сите паметни телефони со работна камера, се вели дека е критичен при избувнувањето на КОВИД-19.

Тестовите на крвта, кои станаа критични заради пандемијата на коронавирусите, не се брзи на посакуваното ниво. Како такво, некои луѓе продолжуваат да работат за да ги забрзаат крвните тестови и да дадат резултати за неколку минути. Платформата наречена PocDoc развиена во овој контекст успева да го направи токму тоа. PocDoc, кој се појавува како апликација, овозможува крвни тестови да се вршат за само 5 минути кога се користат со комплетот.

Според изјавите дадени од Стив Роест, извршен директор на PocDoc, целта на апликацијата е да ги натера луѓето да можат да тестираат крв користејќи ги своите паметни телефони или таблети. За оваа цел, тимот, кој започна да работи долго пред пандемијата, се чини дека ја достигна целта што ја имаше за цел. Според тврдењето на Роест, PocDoc има капацитет дури и да го тестира COVID-19.

Akıllı telefon

PocDoc има многу детален систем за следење на боите на капка крв. Едно лице трие мала капка крв во комплетот за тестирање и го пополнува прашалникот, кој се состои од неколку прашања. По завршувањето на ова истражување, кое трае околу пет минути, сликата на тестот на крвта се поставува на системот преку камерата на телефонот. Веднаш по процесот на инсталација, се утврдува резултатот од тестот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *