Апликацијата Barcode Scanner влијаеше на милиони Android уреди!

Малициозен софтвер е откриен во апликацијата Баркод скенер преземена повеќе од 10 милиони пати од Google Play Store.

Како што знаете, порано беше откриен малициозен софтвер, со други зборови малициозен софтвер, во многу апликации во Google Play Store. Апликациите што го содржат овој малициозен софтвер што ги загрозуваше личните податоци на корисниците беа отстранети од продавницата како дел од безбедносните мерки. Денес, на овие апликации се додадени повеќе од 10 милиони преземени апликации за баркод скенер.

Малвер, малициозен софтвер, беше откриен во најновата надградба на оваа апликација, што овозможува да се читаат баркод и QR-кодови на камерата.

Barcode Scanner uygulaması

Скенерот за баркодови е отстранет од продавницата на Google Play

По овој развој, Google за кратко време ја отстрани популарната апликација од Play Store, во согласност со информациите од безбедносните истражувачи. Во моментов не е познато дали малициозен софтвер вклучен во последното ажурирање на апликацијата инсталирана на милиони уреди со Android влијае на личните податоци на корисниците.

Сепак, во извештајот објавен на оваа тема, се наведува дека овој софтвер ги искористува ресурсите на системот и прикажува досадни реклами на корисниците. Исто така, меѓу споделените информации е дека овие реклами претерано ја зголемуваат потрошувачката на батерија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *