MagSafe се враќа на MacBook Pro!

На пат се новите модели на Macbook Pro со дизајн со рамни острици, отстранет MagSafe, тачбар и повеќе приклучоци.

Угледниот аналитичар на Apple, Минг-Чи Куо, рече дека Apple работи на два нови модели на MacBook Pro кои ќе вклучат значителни промени во дизајнот.

Според Куо, Apple развива два модели во опции со големина од 14 и 16 инчи. Новите машини MacBook Pro ќе имаат праволиниски дизајн кој Куо го опишува како „сличен на iPhone 12“ и нема да има кривини како сегашните модели. Ова ќе биде најважното ажурирање на дизајнот за MacBook Pro во изминатите пет години.

OLED Touch Bar нема да биде вклучена, Apple наместо тоа ќе се врати на копчињата за физичка функција. Куо вели дека дизајнот на конекторот за полнење MagSafe ќе биде обновен, но не е јасно што значи ова кога Apple го надгради на USB-C. Обновените модели на MacBook Pro ќе имаат дополнителни порти, а Куо вели дека повеќето луѓе можеби нема да имаат потреба да купуваат dongles за поддршка на постојните пристаништа на нови машини. Од 2016 година, моделите на Apple MacBook Pro се ограничени на USB-C приклучоци без други приклучоци.

Сите нови модели на MacBook Pro ќе имаат силиконски чипови на Apple и опциите за чипови Intel нема да бидат вклучени.

-Двата нови модели ќе бидат опремени со приближно 14-инчен и 16-инчен екран, соодветно.
-Што се однесува до дизајнот на куќиштето, новите модели го откажуваат закривениот дизајн на горните и долните делови на сегашните модели и усвојуваат дизајн на рамна страна, сличен на ‌iPhone 12‌.
-Дизајнот на конекторот за полнење „MagSafe“ се враќа
-Се враќаат лифтовите на лентата за допир OLED и копчињата за физичка функција
-Нема да има опција за процесор на Intel за новите модели
-Ќе биде опремен со повеќе видови I/O и можеби повеќето корисници нема потреба да купуваат дополнителни адаптери.

Моделите на MacBook Pro ќе го користат истиот дизајн на топлинска цевка што го користи сегашниот 16-инчен модел MacBook Pro, а Куо вели дека ова е далеку подобро од сегашните 13-инчни MacBook Pro и MacBook Air, бидејќи тоа ќе овозможи поголема моќ за пресметување.

Куо вели дека можеме да очекуваме да ги видиме новите модели на MacBook Pro лансирани во третиот квартал на 2021 година. Поради обновениот дизајн и силната побарувачка за обновување, Куо очекува вкупните пратки на MacBook значително да се зголемат за 25 до 30 проценти во однос на годината, на 20 милиони.

Куо исто така рече дека врвните модели на iPhone кои треба да бидат лансирани во 2022 година веројатно ќе усвојат термички систем на парна просторија што Apple го „тестираше агресивно“. Ајфони од висока класа може да бараат термички систем VC поради посилна компјутерска моќ и побрзи 5G брзини на поврзување. Кај компаниите како Samsung, Razer и LG веќе има паметни телефони кои користат технологија за ладење на простории за пареа што се користи за одржување на ладилникот на уредот под голем стрес.

Не е јасно дали термичкиот систем на парната соба ќе ги исполни високите барања на „Епл“, според Куо, но тој е оптимист во врска со неговата програма за подобрување на сигурноста и очекува тој да биде усвоен од барем врвни модели во блиска иднина.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *