Можно е Facebook да работи на паметен часовник!

Продолжувајќи да се натпреварува со Apple на секоја лента, Facebook продолжува да се справува со различни области почнувајќи да развива паметни часовници.

Можеме да кажеме дека конкуренцијата помеѓу Facebook и Apple повторно започна со извештај дека Facebook работи на паметен часовник. Паметниот часовник на Facebook во моментов е во фаза на развој и ќе се најде во продажба следната година, тврди извор со информации за идните планови на Facebook. Иако нема многу информации за овој носен уред, некои извори велат дека паметниот часовник ќе работи со Wear OS, верзија со отворен извор на софтверот за Android на Google.

Facebook не наведе име за паметниот часовник во оваа фаза. Извештаите покажуваат дека овој часовник ќе има мобилно поврзување и ќе се фокусира првенствено на услугите за пораки на Facebook. Паметниот часовник ќе има и карактеристики за следење на здравјето и фитнесот, што укажува на тоа дека ќе започне конкуренција против паметни часовници како што е Fitbit кои се поставени со фитнес и спортски цели.

Facebook исто така ќе им овозможи на корисниците на паметни часовници да се поврзат со трети лица за фитнес услуги како што е Пелетон, како и да ги искористат социјалните карактеристики со следење на тренинзи и други слични активности.

За оние кои не се сеќаваат, ова не е првиот проект што Facebook се обиде да го пробие на Android просторот. Со години наназад Facebook соработуваше со HTC и издаде Android паметен телефон со сопствен messenger кој се фокусира на неговата услуга за пораки. Претставен под името HTC First, овој телефон не го поминаа корисниците или уредниците.

Facebook Akıllı Saat

Facebook планира да издаде и зголемени очила, кои освен паметниот часовник, ќе се разликуваат од Oculus Quest 2. Овие очила ќе бидат достапни до 2023 година, но се проценува дека паметниот часовник на Facebook ќе се појави на полиците многу порано.

Сепак, не е изненадувачки што Facebook започна нов проект за паметни часовници, бидејќи компанијата планираше да го купи FitBit, познатиот производител на паметни часовници и нараквици. Можеме да кажеме дека планот на Facebook не успеа кога Google постапи прв и го купи FitBit. Поради оваа причина, славниот гигант на социјалните медиуми започна со деловна активност за развој на паметни часовници во рамките на својата структура.

Извештајот објавен на оваа тема исто така сугерира дека ако часовникот се појави во продажба, тој ќе им биде понуден на корисниците со ценовна ознака слична на цената на производството. Исто така, треба да се напомене дека единствената позната информација за паметниот часовник на Facebook е ограничена на ова во моментот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *