Објавен Developer Preview за Android 12!

Google ветува обновување на дизајнот на интерфејсот за известување и многу измени со Android 12.
Софтверскиот гигант Google минатиот четврток ја лансираше програмата Developer Preview за Android 12. Процесот, кој ќе трае 7 месеци, ќе заврши во септември.

Со крајот на поддршката за Pixel 2 оваа година, Google објави верзии за преглед на Android 12 за сериите Pixel 3 и погоре. Сепак, бидејќи детален напис не е објавен, она што го знаеме е многу ограничено.

Објавените карактеристики вклучуваат освежувачки дизајни за известувања, оптимизирање на анимации, режим на игра, паметно автоматско ротирање, светло намалување на бојата и режим со една рака.

Режим на игра
Како што знаете, многу производители на паметни телефони развија режими на игра специјално за нивните интерфејси. Сепак, според најновите споделени извештаи, гледаме дека оваа одлика ќе дојде вградена во новата верзија на Андроид на Гугл. Засега не се споделени детални информации за оваа одлика. Сепак, во извештаите објавени на оваа тема, се вели дека благодарение на овој режим, игрите ќе работат постабилно.

Покрај тоа, меѓу споделените информации е дека кога оваа одлика е активна, непотребните апликации што работат во позадина ќе бидат ставени во режим на мирување во текот на целата игра. Наведено е дека оваа опција, за која се наведува дека се нуди како API, ќе биде вклучена и во моделите на Google Pixel.

Интелигентна автоматска ротација
Друга нова опција за која се вели дека доаѓа со Android 12 е Smart Auto Rotation. Според информациите споделени од XDA Developers, оваа одлика ќе ги користи податоците на сензорите за акцелерометар и гироскоп на паметните телефони. Покрај тоа, оваа одлика, која ќе ја користи и предната камера, ќе ја открие позицијата на главата на корисникот и автоматски ќе го ротира екранот.

Намалете ги светлите бои
Благодарение на оваа одлика, која се појавува како опција за пристапност, Google планира да им обезбеди поудобно искуство на паметниот телефон на корисниците со нарушувања на окото.

Режим со една рака
Друга карактеристика што се очекува да биде достапна со стабилната верзија на Android 12 е режимот со една рака. Со оваа опција, Google има за цел да ги направи телефоните поудобни за употреба со една рака.

Засега не е познато точно како компанијата ќе ја интегрира оваа одлика во Android 12. Сепак, во наредните денови се очекува компанијата да сподели повеќе детали за новата верзија со корисниците.

Android 12 – иновации во системот
Со верзијата што носи иновација на страната за ажурирања на системот, ажурирањата на АРТ сега можат да се прават на Play Store. Google исто така посочува дека ажурирањата на АРТ ќе добијат значење, со изјавата дека „ќе испратиме ажурирања на АРТ кои ги зголемуваат перформансите, управуваат со меморијата поефикасно и ги прават побрзи трансакциите“.

Покрај тоа, верзијата со поддршка за видео кодек AV1 исто така ќе понуди поддршка за нов кодек наречен AVIF. Забележете дека AV1 во моментов е поддржан од Netflix, YouTube, Facebook и многу други провајдери на стриминг.

Android 12 – Безбедносни иновации
Android WebView се префрлува на сличен систем на колачиња со Chrome. Наведено е дека на овој начин, неозначени колачиња од трети страни ќе бидат блокирани. Покрај тоа, постојат новини како што се блокирање на пристапот до MAC адресата на апликациите и елиминирање на ранливоста што им овозможува на апликациите да ги користат дозволите на различни апликации.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *