Perseverance на Марс истражувач на НАСА го направи првото тест возење!

Вселенското летало „Упорност“, кое НАСА неодамна успешно го слета на Марс, го изврши своето прво тест возење на црвената планета. Според информациите од НАСА, возењето било успешно.

Како што знаете, НАСА успешно ја спушти Perseverance, новиот истражувач на Марс, на површината на црвената планета. Благодарение на оваа мисија, која може да се смета како еден од најважните чекори што ги презедовме во врска со Марс и трагите на живиот живот во вселената, ќе бидат дадени многу важни информации за научниот свет во наредните години.

Откако „Упорност“ слета на Марс, тој пренесе многу фотографии на нашата планета, овозможувајќи ни да го разгледаме Марс во висока резолуција. Но, мисијата на леталото е многу повеќе од тоа и вистинската авантура ќе започне кога „Упорност“ ќе се прошета на површината на Марс. Првиот чекор кон ова конечно беше направен и Perseverance тргна кон првото тест возење.

Perseverance Mars fotoğrafları

Во тест возењето, кое НАСА го нарекува голема пресвртница и нагласува дека е исклучително важно, тестирана е целата опрема на „Упорност“ што ќе обезбеди мобилност. Упорноста, која се оддалечи 4 метри од местото на привремено паркирање, а потоа сврте 150 степени и мина уште 2,5 метри, го заврши ова успешно тест возење за 33 минути.

Perseverance ќе продолжи со потрагата по црвената планета, земајќи погони од 200 метри, во потрага по знаци на микробиолошки живот на површината на Марс при собирање информации за површината на планетата. Податоците за климатските информации за Марс од леталото ќе обезбедат критични информации, особено за мисиите на Марс со екипаж и соодветноста на Марс за човечки живот.

Упорноста исто така неодамна спроведе тест за да ја провери работната состојба на неговата роботска рака и направи мала вежба во која ги свитка зглобовите. По завршувањето на секој од овие типови на проверки и тестови, леталото сега ќе ја испорача очекуваната изведба и ќе започне да ни испраќа нови вести од Марс.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.