Можно е AMD да направи графички процесор за крипто рударство!

Рударските графички процесори базирани на RDNA може да дојдат наскоро.

Забелешки за лепенките од Фороникс на множеството поправки за двигателот на јадрото AMDGPU Linux ја открија можноста AMD да работи на рударски специфични графички картички засновани на архитектурата RDNA1.

Белешките за лепенки за возачот на јадрото укажуваат на промени во NV12 SKU. Овој SKU е особено интересен бидејќи е видео картичка со користење на јадрото Navi 12 што не поддржува Video Core Next (VCN). Едноставно кажано, графичката картичка NV12 на AMD нема да поддржува видео можности на ниво на двигател.

Ова не е прв пат да слушаме за AMD графичка картичка без поддршка за приказ. Кон крајот на минатата година, истиот AMDGPU Linux кернел покажа модел Navi 10 со излез на видео и видео оневозможено на ниво на возач.

Двете видео картички без видео излез укажуваат на можноста AMD да создаде низа графички процесори посветени на рударството на крипто-валута. Nvidia неодамна ги објави своите рударски графички картички со седиште во Туринг.

Зошто RDNA1?

Враќањето на старата архитектура RDNA1 може да заштеди време, ресурси и трошоци за развој во споредба со решението RDNA2, особено во денешниот недостиг на графички картички. Покрај тоа, крипто-рударството генерално не ја искористи Infinity Cache-от што се користи во RDNA2 и не бара хардвер за следење на зраци.

Beе биде интересно да се види што AMD планира да стори околу моменталната лудост на крипто. Ако AMD повторно влезе на пазарот за ‘рударски графички процесор’, може да има ново ниво на конкуренција во просторот на графичкиот процесор. Или, како графичките процесори на Поларис во 2018 година, тоа може да биде крај со огромни нарачки и изобилство на графички процесори, додека пазарот на рударството опаѓа.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *