Apple го исклучува оригиналниот HomePod: HomePod Mini во фокус!

Технолошкиот гигант Apple објави дека оригиналниот HomePod, што го претстави во 2017 година, повеќе нема да се произведува. Уреди од 350 долари ќе продолжат да се продаваат се додека не истечат залихите. Од друга страна, компанијата целиот свој фокус ќе го насочи кон HomePod кон HomePod mini.

Apple го претстави сосема новиот производ HomePod на настанот WWDC 2017. Иако звучниците не можеа да се користат во нашата земја бидејќи не понудија поддршка, тие добија многу позитивни повратни информации од нивните корисници во странство. Компанијата неодамна се појави со мини производ HomePod минатата година.

Не би било погрешно да се каже дека успехот на HomePod мини го засени успехот на оригиналниот HomePod. И покрај помалата големина, звучникот можеше да стори се што направи неговиот брат од големи димензии. Во однос на квалитетот на звукот не заостануваше многу од својот брат. Како такво, Apple донесе важна одлука денес.

apple homepod

Apple одлучи да го запре производството на оригиналниот HomePod по четири години. Компанијата објави дека ќе продолжи со производство на HomePod мини, кој беше претставен есента минатата година, и ќе се фокусира на овој звучник. Беше истакнато дека оние што сакаат да купат HomePod во моментов можат да ги купуваат звучниците додека не останат залихите.

Исклучувањето на HomePod од мрежата не значи дека и поддршката за звучниците е прекината. Компанијата ќе продолжи да ја одржува поддршката за постојните HomePods. Корисниците на HomePod сепак ќе можат да добијат нови ажурирања на софтверот и техничка помош за звучникот што го поседуваат.

Одлуката на Apple е исто така многу логична во однос на претпочитањето на корисниците. Најголемиот фактор што го направи HomePod мини предност пред оригиналниот HomePod беше неговата цена. HomePod беше продаден со цена од 349 долари, додека помалиот и понов модел HomePod mini можеше да најде купувачи за само 99 долари.

HomePod не е единствениот производ што Apple неодамна го исклучи од струја. Со изјавата дадена пред 6 дена, компанијата објави дека десктоп компјутерот iMac Pro повеќе нема да се произведува. По оваа објава, не беа земени специјални iMac Pro продукции, а стандардниот модел на компјутерот продолжи да се продава сè додека не се исцрпат залихите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.