Intel ќе добие поддршка од TSMC за 7 нанометарските процесори!

Intel планира да ја зајакне својата рака во конкуренцијата работејќи со TSMC за производство на процесори.

Intel објави неколку големи најави за 7 nm технологија на Intel Unleashed: Engineering the Future. Компанијата објави дека до 2023 година тие очекуваат сè уште да ги произведуваат повеќето од своите производи во сопственост користејќи сопствена технологија на производство. Од друга страна, компанијата наведува дека ќе добие поддршка од третиот производител TSMC за своите процесори во 2023 година и овие процесори ќе дојдат и на пазарот на клиенти и на центарот за податоци.

Според Tom’s Hardware, овој развој се случи веднаш откако Intel минатата година објави дека процесот на 7 nm е одложен. Компанијата беше принудена да стори незамисливо за овој развој: за прв пат во својата историја да го аутсорсинг производството на процесори и графички процесори.

Овие нови најави значат дека Intel ќе лансира десктоп чипови од 7 nm Meteor Lake и процесори со центарот за податоци Granite Rapids, кои ќе бидат произведени со сопствена технологија за обработка во 2023 година, како и други серии на процесори кои ќе ги користат овие јадра на процесори во 2023 година. Користејќи ја технологијата за обработка на трети страни на TSMC, се верува дека чиповите ја зајакнуваат понудата на Intel и за пазарите на клиенти и на центрите за податоци.

Intel не успева да биде во чекор со побарувачката!

Исто така, се чини сосема логично Intel да добие поддршка од надворешен извор. Споделено е дека Intel произведува повеќе x86 процесори од сите компании. Ова значи дека единствен надворешен објект не може да ги исполни барањата за производство. Имајте на ум дека Intel има повеќе од двапати приходи од полупроводници од TSMC. Имајќи го предвид ограничениот капацитет на TSMC, се подвлекува дека Intel нема да има доволно излез за да го покрие целиот сериозен обем на продажба.

Исто така, добредојдена е можноста Intel да ја користи технологијата за пакување за да го намали бројот на компоненти што се добиваат однадвор за да се создаде комплетен чип. Компанијата исто така ќе може да ги замени процесорите од 7nm на чиповите Meteor Lake и Granite Rapids, засновани на помалиот компјутерски јазол на TSMC, со едноставен процес за создавање поконкурентни модели. Покрај тоа, можеме да видиме сосема различни модели засновани врз технологија на трети лица за трансакции.

Бидејќи производите од највисоко ниво обично вклучуваат најмала количина на вкупна продажба, аутсорсинг на врвни процесори ќе му овозможи на Интел да исполни поголеми побарувања за пропусна моќ со сопствената 7nm технологија и исто така да се натпреварува со водечки производи со помал обем.

Intel; TSMC има долга историја на производство на едноставни чипови со ниска вредност на различни објекти како што се Samsung, Global Foundries и UMC. Исто така, традиционално се користеа фабрики од трети страни за да се произведат околу 20% од своето производство за производи со ниска маргина, кои не се процесори, како што се чипсети и Wi-Fi чипови изградени на крајни јазли. Сè уште не знаеме до каде компанијата планира да го прошири производството на трети страни.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *