Samsung ќе произведува 512 GB DDR5 RAM меморија!

Samsung објави дека ќе произведе 512GB DDR5 RAM меморија за сервери.

Новата меморија на Samsung е дизајнирана за сервери од следната генерација кои користат DDR5 меморија, вклучително и оние со процесори AMD EPYC Genoa и Intel Scalable Xeon Sapphire Rapids.

Модулот за меморија од 512 GB DDR5 DIMM е дизајниран со употреба на 32 парчиња 16 GB пакети на осум единици DRAM од 16 GB. Со други зборови, 8-Hi стекови беа создадени со употреба на силициум преку интерконекции за да обезбедат мала потрошувачка на енергија и квалитетен пренос на сигнал. Поради некоја причина, Samsung не ја открива максималната стапка на пренос на податоци поддржана од RDIMM (снимена меморија). Имајќи предвид дека компанијата во минатото не ги откриваше карактеристиките на серверските платформи од следната генерација, тоа не е неочекувано.

Samsung не е прв пат да се користи технологија HKMG со 512 GB RDIMM меморија. Компанијата претходно ја воведе оваа технологија за голема брзина GDDR6 меморија. Теоретски, употребата на HKMG ќе им помогне на уредите DDR5 на Samsung да постигнат и повисоки стапки на пренос на податоци.

Компанијата исто така вели дека уредите DDR5 трошат 13% помалку енергија од нивните претходници поради понискиот работен напон на DDR5, изолациониот слој HKMG и другите подобрувања, што претставува значително подобрување за 512 GB RDIMM, особено за серверите. Покрај тоа, новите 512 GB мемориски модули на Samsung, кога се користат со серверски процесори со осум мемориски канали и два DIMM по канал, овозможуваат секој процесор да биде опремен со DDR5 меморија од 4TB до 8TB.

Структура на меморијата RDIMM

Samsung исто така објави дека започна да зема примероци од разни DDR5 модули со разни партнери од заедницата на сервери. Компанијата очекува претстојните генерации на DIMM да бидат претпочитани и одобрени од временски сервери кои користат DDR5 меморија што се ослободува.

Коментирајќи ја оваа тема, потпретседателката на Intel и GM Каролин Дуран рече: „Инженерските тимови на Intel тесно соработуваат со Samsung за да обезбедат брза, ефикасна моќност на DDR5 меморија, оптимизирана за перформансите и компатибилна со нашите претстојни процесори на Intel Xeon, со кодно име Sapphire Rapids“. објавија дека и придаваат значење на новата технологија.

Конечно, треба да се напомене дека нема информации за тоа кога ќе се користат 512 GB DDR5 RAM мемории и ќе станат широко распространети.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *